Evenimentele din 22 iunie 1992 de la Tighina

Evenimentele din 22 iunie 1992 de la Tighina

Evenimentele de trista amintire ce au avut loc intre 19 si 22 iunie 1992 sunt destul de rar pomenite, atat in presa din Republica Moldova cat si in cea din Romania. De ce nu sunt facute cunoscute represaliile  împotriva populatiei romanesti din Transnistria si Basarabia din iunie 1992?

Daca in Republica Moldova se mai pomeneste din cand in cand si se organizeaza cate o manifestare dedicata memoriei eroilor romani care au cazut in timpul conflictului transnistrean, in Romania s-a evitat pe cat de mult posibil evocarea acestor evenimente, mai ales in timpul mandatelor prezidentiale ale lui Ion Iliescu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

In timpul tragicelor evenimente de la Tighina din iunie 1992, si-au pierdut viata numerosi tineri moldoveni proaspat incorporati in armata, fara experienta de lupta. De aceea, batalia de la Tighina, desfasurata intre forte ale politiei si unitaților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte, si garda Republicii Moldovenesti Nistreene, Armata a 14-a de garda sovietica/rusa și voluntari ruși (cazaci) si ucraineni pe de alta parte, a ramas in memoria cetatenilor Republicii Moldova ca “Masacrul de la Tighina”, locul unde armata a 14-a rusa, superioara fortelor moldovene abia incropite, a schimbat prin implicarea sa in conflict raportul de forțe.

22 iunie 1992 Masacrul de la Tighina

“Un film realizat pe acele vremuri tulburi din 1992. “Masacrul de la Tighina”- un film document, despre primele zile ale razboiului Rusiei contra independentei Republicii Moldova si a cetatenilor ei. Cei mai buni, viteji, patrioti si oameni din acest Pamant au murit primii si s-au intors pamantului. Cine si unde am fi fost noi acum daca nu ar fi existat acesti oameni, ce si-au lasat casele si familiile indurerate, pentru a-si apara Patria, pentru a ne apara noua Viitorul. Un film despre acele tragice evenimente din Transnistria anului 92, ce dor si acum, si mai sangereaza in inimile oamenilor dar si mai dureros pentru parintii, sotiile si copiii celor ce s-au jertfit.”, Sursa: Balan Valentin

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Schimb guvernul "meu" de tehno(c)ra(ha)ti pe un guvern de popi

mie iun. 22 , 2016
Schimb guvernul “meu” de tehno(c)ra(ha)ti pe un guvern de popi… Daca popii au reusit sa construiasca 18.000 de biserici primind anual sub 0,4% din Bugetul de Stat(0,4% din Bugetul de Stat se duce la Culte, deci 80% din astia ajung la BOR, adica la BOR se duc 0,8x 0,4 = 0,32%), […]
Aita Medie (Covasna),Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

Poate vă place și:

libris.ro