La 31 ianuarie 106 se termina reconstructia podului peste Dunare la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc

La 31 ianuarie 106 se termina reconstructia podului peste Dunare la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc

La 31 ianuarie 106 se termina  reconstrucția podului peste Dunare (n.r.,Podul lui Traian, avand o lungime de 1135 m) la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc. Podul lui Traian a fost construit intre primavara anului 103 si primavara anului 105 de catre  Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, cu scopul de a facilita accesul si transportul trupelor Imperiului Roman si a proviziilor necesare pentru cea de-a doua campanie militara de cucerire a Daciei sub comanda imparatului Traian.

La momentul constructiei sale, Podul lui Traian peste Dunare era de o maretie arhitectonica si tehnica remarcabila pentru antichitate, acest lucru dovedind din plin importanta strategica si logistica in vederea cuceririi Daciei, de care imparatul Traian era pe deplin constient.

La 31 ianuarie 106 se termina  reconstructia podului peste Dunare la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc

Diferite surse ( Cassius Dio, Tzetzes, Chiliades și Procopius din Cezareea) pomenesc despre o carte scrisa de catre Apolodor din Damasc, in care acesta descrie procesul anevoios al constructiei si dificultatile intampinate, dand chiar si unele detalii tehnice despre o suprastructura din lemn fixata pe douazeci de stalpi din piatra ce aveau forma paralelipipedica, folosita in timpul cosntructiei. Putem vedea totusi cum arata in realitate acest pod pe Columna lui Traian, un pod din care din pacate nu s-au mai pastrat decat cativa piloni din ultimele ruine ale sale.

Glasul.info

 

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns