libris.ro

In Bucovina istorica sunt sterse sau ascunse urmele si istoria romanilor

In Bucovina istorica sunt sterse sau ascunse urmele si istoria romanilor

In Bucovina istorica sunt sterse sau ascunse urmele si istoria romanilor. S-a vorbit mult de-a lungul timpului despre incercarile de rusificare fortata ale romanilor din Bucovina si din Basarabia, insa se vorbeste astazi din pacate mult prea putin despre ucrainizarea accelerata si chiar mai agresiva decat rusificarea incercata pe vremea sovieticilor, a populatiei romanesti de pe teritoriul Ucrainei.

Daca este sa comparam activitatea politica, diplomatica si jurnalistica a ungurilor in ceea ce priveste apararea drepturilor fundamentale ale maghiarilor din afara granitelor Ungariei cu ceea ce se intampla in Romania, atunci ne incearca o uriasa rusine, pentru ca diferenta este uneori ca de la cer la pamant.

In Bucovina istorica sunt sterse sau ascunse urmele si istoria romanilor 

In timp ce barbatii tineri de origine maghiara din Transcarpatia puteau refuza cu zambetul pe buze si cu pasaportul Ungariei in mana mobilizarea pentru razboiul din estul Ucrainei,  tinerii de origine romana erau aruncati in primele linii ale razboiului drept carne de tun. Romanii din diaspora au intalnit adeseori prin intreaga Europa de Vest tineri ucraineni care s-au sustras mobilizarii pentru „razboiul din Est”, ocupandu-si timpul prin discoteci sau pe la terasele din orasele occidentale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Si asta nu este totul. Ucrainizarea agresiva institutionalizata  isi face un avant din ce in ce mai mare, utilizandu-se toate parghiile, educatie, institutii, propaganda, etc. Istoria si urmele romanilor sunt ori ascunse, sterse sau distorsionate, asa ca de cele mai multe ori copiii romani din aceste regiuni invata o istorie falsa sau „mistificata”.

„Pe bustul scriitorului Gheorghe Asachi, ucrainenii au pus următoarea plăcuță comemorativă: „Gheorghe Asachi a fost un poet care a luptat pentru prietenia între poporul rus, poporul ucrainean și poporul moldovean”
În Cernăuți – capitala Bucovinei Istorice există o singură placă comemorativă în amintirea lui Alexandru Cel Bun – fondatorul orașului Cernăuți, cu următorul text:„Alexandr Dobre (Cel Bun) este fondatorul orașului Cernăuți.” Inscripția este în limba rusă și nu se precizează faptul ca acesta era domnitorul Moldovei, și nici originea etnică a lui Alexandru Cel Bun.
O întreagă generație de copii ucraineni învață astfel o istorie contrafăcută și mistificată.”, scrie Alexandru Ursu-Bukowina intr-o postare pe Facebook

Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info