libris.ro

O poveste inedita: un ucrainean si-a dedicat intreaga viata instruirii copiilor romani in scolile cu predare in limba romana

O poveste inedita: un ucrainean si-a dedicat intreaga viata instruirii copiilor romani in scolile cu predare in limba romana

O poveste inedita: un ucrainean si-a dedicat intreaga viata instruirii copiilor romani in scolile cu predare in limba romana.

Mihail Simionovici Naţiuk, cu toate că este de origine ucraineană din satul Maliatinţi, raionul Chiţmani, şi-a consacrat întreaga viaţă instruirii copiilor români, desfăşurându-şi activitatea pedagogică în şcolile cu limba de predare română.

A fost o vrere a providenţei ca acest om cu inima mare să-şi făurească destinul printre români. Născut la 1 februarie 1928, a ajuns la o vârstă venerabilă, rămânând nedespărţit de mândra comună Voloca, unde şi-a încheiat cariera de profesor şcolar.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


O poveste inedita: un ucrainean si-a dedicat intreaga viata instruirii copiilor romani in scolile cu predare in limba romana

La vârsta de doar 15 ani, după absolvirea a 7 clase (în limba română, anul 1943), s-a numărat printre cei 8 elevi din sat (4 băieţi şi 4 fete), trimişi la cursurile de pregătire la Şcoala Pedagogică din Cernăuţi, pe care le-a terminat peste 9 luni, în 1944.

În luna mai absolvenţii care cunoşteau limba română au fost trimişi în şcolile din raionul Herţa. Mihail a plecat cu trenul până la Noua Suliţă, a trecut Prutul pe podul plutitor, iar de acolo a ţinut drumul pe jos până la Hreaţca. Două nopţi a dormit în fân, într-un grajd. Şi-a potolit foamea, strângând spice rămase pe mirişte.

În august a avut loc conferinţa pedagogică, după care a fost repartizat, cu încă cu un tânăr din satul său natal, la Ştreanga, pentru a deschide şcoala de acolo. De fapt, şcoala era o căsuţă cu trei ferestre şi o singură clasă.

În pofida vârstei fragede, Mihail a fost numit director. Unul lucra de dimineaţa, altul după amiază. Cei doi tineri învăţători îşi duceau traiul în cancelarie. Deşi a trecut amar de vreme de atunci, domnul profesor evocă în amănunte acele zile şi primii lor elevi – 64 de copii din Ştreanga.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info