RSS

Daca nu papati tot din farfurie …

Daca nu papati tot di…

Donald Trump ironizeaza miscarea…

Donald Trump ironizea…

Cine ne saboteaza: Chichirau a r…

Cine ne saboteaza: Ch…

Hans Klemm contagiat de "logica"…

Hans Klemm contagiat …

Aurelian Pavelescu: "Solicit SRI…

Aurelian Pavelescu: "…

Salvati România ... de USR!

Salvati România ... d…

Vicepremierul Paul Stănescu nu s…

Vicepremierul Paul St…

Trompetele sistemului din presa …

Trompetele sistemului…

La fel cum a procedat si in cazu…

La fel cum a procedat…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Un calator german despre Transilvania: “Daca i-am indeparta pe romanii din Ardeal, ungurii vor trebui sa piara de foame!”

Un calator german despre Transilvania: “Daca i-am indeparta pe romanii din Ardeal, ungurii vor trebui sa piara de foame!”.

Impresiile de calatorie extrem de interesante ale unui german aflat pentru o scurta perioada in trecere prin Ardeal la sfarsitul secolului al XVIII-lea au fost publicate in volumul anonim “Reise von Pressburg durch Mähren, beide Schlesien Ungarn nach Siebenbürgen und von da zurück nach Pressburg. Frankfurt und Leipzig 1793″.

Printre amanunte remarcabile regasite in acest volum se evidentiaza cele legate de situatia romanilor ardeleni, asupriti si deposedati fara nici o justificare de pamanturi si de alte bunuri de catre nobilii maghiari.

Cireasa de pe tort este insa o fraza cu adevarat memorabila, izvorata nu din subiectivismul unor autori romani influentati de istoria nefasta dintre romanii ardeleni si maghiari, ci din impresiile de calatorie ale unui german, in care acesta a sintetizat aproape perfect situatia reala a populatiei majoritare (n.r. romanii) din Transilvania asuprita de catre o minoritate privilegiata:

Este deci in afara de orice indoiala ca daca i-am indeparta pe romanii din Ardeal nu ar ramane in viata decat sasii si secuii fiindca ungurii, care nu vor sa lucreze, vor trebui sa piara de foame.”

Romance vazute de straini – Vasile Panopol

Un calator german despre Transilvania: “Daca i-am indeparta pe romanii din Ardeal, ungurii vor trebui sa piara de foame!”

…in aceasta provincie mai exista si alte natiuni numite straine, cari sunt raport de inferioritate politica fata de natiunile numite indigene. Astfel este natiunea Românilor, care e probabil mai numeroasä decat toate celelate natiuni ardelene ; totusi ea este consideratä de straina si  nu are drept de proprietate individualá. Dar este adevarat cä la un moment dat, sub stäpânirea imparatului losif, s’ar fi putut crede cá a sosit timpul ca si romanii sä fie egal indreptätiti cu natiunile indigene, dar nadejdea lor nu s’a implinit!

Intre natiunile indigene natiunea cea ungureascä se crede ca este mai distinsa si afirmá ca numai ea singura posedá indubitaverul drept de indigenat, fiindca membrii ei toti sunt nobili veritabili ! Natiunea secuilor este admisä pe al doilea plan, de vreme ce natiunea sasilor este consideratä de parvenitä si intrata pe furisul in tara.

(…)

Inganfarea Ungurilor este netärmuritä, atat fata de natiunile conlocuitoare, cat si fata de sträini. Pe romani ii detin in jugul servitutii, ba pe unele locuri in cel al scläviei, cu toate cá din invecinatele Muntenia Moldova se strecoarä  in Ardeal alte conceptii despre supusenie. Dar Romanilor nu li se dá nici mäsura de libertate de care se bucurá fratii lor de peste munti. (…)

… natia Ungurilor din Ardeal o hranesc Romanii, cáci acesti Unguri nu sunt obicinuiti sa munceasca ca semenii lor din Ungaria: iar drept multamita pentru pâinea ce le-o ofera Românii ei ii asupresc si maltrateazä. Astfel putem deci intelege ca daca Românul nu este precum ar trebui sä fie, de vina sunt aceia cari nu l’au educat mai bine! Este deci in afará de orice indoiala ca daca i-am indeparta pe Românii din Ardeal nu ar ramane in viata decat sasii si secuii fiindca ungurii, care nu vor sa lucreze, vor trebui sa piara de foame.

Sursa: Glasul.info

Bibliografie: [1] Arhiva someşană : Revistă istorică-culturală, 06, nr. 11, 1929


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Abaterile de la aceasta regula constituie incalcarea legii privind drepturile de autor.


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!

loading...


Sustineti proiectele Glasul.info, sustineti unionismul, sustineti actiunile si initiativele noastre:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Mai multe despre Antiromanism
In locul romanilor fugariti din tara cu milioanele se aduc pe ascuns "inlocuitori", Foto: facebook.com/berenghi.catalin
In locul romanilor fugariti din tara cu milioanele se aduc pe ascuns “inlocuitori”

In locul romanilor fugariti din tara cu milioanele se aduc...

Deputatul PNL Radu Zlati cere demiterea directorului institutului "Ellie Wiesel", Alexandru Florian
Alexandru Florian a primit invitatie oficiala la Mănăstirea Petru Vodă

Alexandru Florian a primit invitatie oficiala la Mănăstirea Petru Vodă...

TIGANI PE ROMANESTE, ROMI PE TIGANESTE. CNCD MERITA SI TREBUIE SANCTIONAT DE ROMANI, foto: cubreacov.wordpress.com
Romania urmeaza exemplul Poloniei si desfiinteaza CNCD-ul!

Romania urmeaza exemplul Poloniei si desfiinteaza CNCD-ul! La noi, mai...

Închide