libris.ro

Discriminare si sovinism pe bani publici la Sovata, la inceput de an scolar. Campania de segregare a invatamantului nu-i nicidecum o noutate in Romania!

Discriminare si sovinism pe bani publici la Sovata, la inceput de an scolar. Campania de segregare a invatamantului nu-i nicidecum o noutate in Romania!

Discriminare si sovinism pe bani publici la Sovata, la inceput de an scolar. Campania de segregare a invatamantului nu-i nicidecum o noutate in Romania!

Scandalurile din Transilvania legate de campaniile de segregare ale invatamantului, care se traduc de multe ori prin adevarate exemple de discriminare si sovinism pe bani publici nu sunt nicidecum o noutate, ele fiind adesea „opera” extremistilor si sovinilor maghiari din UDMR sau PPMT.

In urma cu trei ani, românii din Sovata au fost umiliti chiar la inceput de an scolar: atat parintii si copiii români aveau sa afle cu stupoare la inceputul anului scolar de la directorul scolii ca in scoala generala din Sovata nu mai exista invatamant în limba română!?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


[info]Cea mai buna oferta la Manuale. Reduceri + dublu puncte de fidelitate + vouchere cadou![/info]

Discriminare si sovinism pe bani publici la Sovata, la inceput de an scolar. Campania de segregare a invatamantului nu-i nicidecum o noutate in Romania!

Cum naiba o fi oare sa te trezesti brusc ca peste noapte nu mai exista invatamant în limba română in România?

„Campania de segregare a devenit evidentă după ce în Târgu-Mureş după retrocedarea ilegală către biserica romano-catolică a clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, s-au mai desfiinţat două licee româneşti (Constantin Brâncuşi şi Emil Dandea) şi s-au înfiinţat patru şcoli cu predare în limba maghiară.”, scria intr-un articol publicat pe 15 septembrie 2014 cotidianul.ro

Cititi si: Cum functiona maghiarizarea fortata a romanilor din Transilvania

Asistam astfel din nou la un proces de maghiarizare fortata in Transilvania, care implica discriminare si sovinism pe bani publici. Scandalul legat de inchiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) este doar unul dintre episoadele campaniei de segregare a invatamantului dusa de catre extremistii si sovinii din UDMR si PPMT impotriva romanilor ardeleni.

Problema ar putea fi transata de altfel foarte usor daca am avea niste lideri politici cu coloana vertebrala care sa le spuna acestor sovini unguri ca daca:

Vrei liceu ca in Ungaria, atunci du-te in Ungaria! Basarabenii care vor liceu ca in Romania vin in Romania.”

Cei care-si uita trecutul sunt condamnati sa-l retraiasca. Probabil de asta se si duce o lupta apriga prin care se intentioneaza stergerea istoriei romanilor:

“Curând, pe masură ce primeam noțiunile de cultură străină, mi-am dat seama că trebuie să instrumentez un proces de eliminare conștientă, pentru că această cultură, pe  care o primeam, să nu mă facă un fel de ienicer al civilizației ungurești. Trebuia să bag de seamă ca această instrucție zilnică să fie de esență pur cerebrală, fără să atingă resorturile intime ale sufletului și fără să lase urme în conștiința mea națională.”, Octavian Goga

Aproximativ 1,5 milioane de romani din Crisana de Vest (Partium) si din Transilvania au cazut victime ale maghiarizarii fortate in mai putin de 150 de ani. Masurile agresive prin care se efectua maghiarizarea fortata erau diverse, insa cele mai eficiente mijloace au fost legile scolare emise de parlamentul Ungariei:

1) 1882, legea scolara “Trefort”, care accentueaza maghiarizarea invatamantului secundar (1879, 1883) si

2) 1907, legea scolara  “Appony” prin care se prevedea (articolul 12) ca guvernul maghiar are dreptul de a inchide orice scoala romaneasca “daca aceasta era reclamata de interese superioare de stat” si daca invatatorii nu erau dispusi sa intareasca in elevi spiritul de atasament pentru patria ungureasca.

Sursa: Glasul.info

[notice]Articole similare:

[/notice]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info