Reinvie GUAM?Exista mai multe semne ca se incearca reinvierea organizatiei
Cu toate ca se parea ca initiativa regionala a celor patru state isi incetase existenta reala din punct de vedere politic inca de dupa anul 2010, acum exista mai multe semne de reinviere a GUAM.
Ce este GUAM? O initiativa regionala a patru state aflate in vecinatate apropiata: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova (n.r. Republica Moldova). Initial, aceasta organizatie care se autointituleaza Organizatia pentru Democratie si Dezvoltare Economica a fost formata din cinci state, la inceput facand parte si Uzbekistan (n.r. iar organizatia era numita GUUAM).
La 10 octombrie 1997 avea loc la Strasbourg, in timpul Summit-ului Consiliului Europei, crearea forumului consultativ din 4 state (Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova), unde a fost adoptat Comunicatul Comun al intrevederii celor patru Președinți.
Reinvie GUAM?Exista mai multe semne ca se incearca reinvierea organizatiei
Recent, presedintele georgian Giorgi Margvelashvili a primit o delegatie formata din ministrii de externe reprezentand GUAM, care au poposit la Tbilisi pentru a participa la evenimentele dedicate anivesarii cu numarul 20 de la infiintarea organizatiei.
Dupa intalnire, ministrii au adoptat o serie de documente, cel mai notabil fiind cel cu privire la crearea unei zone libere economice in cadrul GUAM.
Actiunile si activitatile desfasurate in cadrul GUAM au starnit deopotriva interesul Uniunii Europene cat si al Statelor Unite ale Americii, un interes concentrat mai ales pe posibilitatea dezvoltarii asa-zisului “Coridor de transport Europa-Caucaz-Marea Caspică”, o zona strategica din punct de vedere economic, care deschide accesul spre regiunile bogate cu hidrocarburi ale Asiei Mijlocii.
Glasul.info
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.