fbpx

RSS

Un luptător vrea să elibereze To…

Un fost sportiv în l…

Suntem în Starea de Libertate!

Suntem în Starea de …

Omul care vrea să scoată Poprica…

Am întâlnit la Iași,…

La trei decenii de la lovitura d…

Duminică, 12 iulie 2…

Asociația pentru Copii cu Dizabi…

Asociația pentru Cop…

Libertatea de a fi român este sf…

Libertatea de a fi r…

Naivii care vor autostradă în Mo…

Am apreciat încă de …

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Nu doar ungurilor li se inocula o istorie “corectată politic” despre români, ci și celor din fosta Iugoslavie

Print Friendly, PDF & Email

Nu doar ungurilor li se inocula o istorie “corectată politic” despre români, ci și celor din fosta Iugoslavie

Nu este un secret pentru nimeni că vecinii noștri de la sud de Dunăre au manifestat o atracție și o fascinație crescută pentru regiunea Banatului românesc. Ba chiar au și existat în istorie câteva tentative de anexare a întregii regiuni, însă din motive politice și ideologice, istoriografia comunistă a preferat să le oculteze și să nu fie prezente în manualele școlare de istorie din România.

Dincolo de Dunăre însă, vecinii noștri nu manifestau aceeași reținere, mai ales ca Tito intrase într-un soi de răcire profundă a relațiior cu o bună parte din blocul european al țărilor comuniste de la acea vreme, dar și cu URSS.

Nu doar ungurilor li se inocula o istorie “corectată politic” despre români, ci și celor din fosta Iugoslavie

Așa se face că într-un manual școlar de istorie din anii ’70 din Iugoslavia, intitulat “Školski istorijski atlas, Zavod za izdavanje udžbenika SR Srbije, Belgrad 1970″( n.r. Atlas Școlar Istoric, Institutul pentru Editarea Manualelor din Republica Serbia,Belgrad 1970), istoria românilor din spațiul carpato-danubiano-pontic este prezentată distorsionat, într-o manieră în care i-ar face individioși până și pe cei mai mari dintre detractorii maghiari sau sovietici ai istoriei românilor.

După cum se poate vedea, este ocultată complet existența românofonilor sud-dunăreni și e limitată de asemenea până la cote ridicole și cea a românilor nord-dunăreni.Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info