libris.ro

Cum să plătești peste 2000$ pentru servicii consulare gratuite

S-a mai vorbit pe net despre disfuncționalitățile serviciului eConsulat.ro și despre redirecționarea convorbirilor telefonice la numerele consulatelor, catre București, și înapoi către consulat (asta teoretic, deoarece cel puțin în Regatul Thailandei, eu personal n-am reușit niciodată să vorbesc cu consulul la telefon). Acest fapt, combinat cu incompetența personalului consular, și în unele cazuri cu pur și simpla răutate/indiferență a acestora, duce practic la imposibilitatea efectuării de servicii consulare.

Dar să incepem. Locuiesc de câțiva ani buni în Thailanda, soția e thai și avem 2 copii minori de 6, respectiv 2 ani; suntem înregistrați cu certificat de căsătorie romanesc. Recent, ne-am hotărât să ne mutăm în România unde, mulțumită unor promisiuni de muncă, ne-ar aștepta o viață mai bună.

Din pacate, copilul cel mare ar avea nevoie de pașaport nou, iar cel mic de certificat de naștere romanesc. Pentru cei ce nu știu, Ambasada României din Thailanda a fost lipsită de consul aproape 2 ani, începand cam din perioada când ne venea pe lume cel de-al doilea copil. Nu am reușit deci să-i înregistrăm certificatul de naștere atunci, pentru că nu aveam unde. Inutil să mai zic că am fi vrut să venim în România, să-l botezăm, dar fără certificat de naștere românesc și pașaport. 

Deci am reușit o audiență la doamna consul (Simina Filip) pentru aceste două servicii dar am fost refuzat pentru ambele pe motiv că:

  • Pentru pașaportul celui mare ar fi nevoie de cartea de identitate thai a copilului (retineti, thai, nu românească; mai mult, un copil de 6 ani nu poate detine CI) sau pasaportul thai. Acesta din urmă exista, însă avea o litera în plus la nume și asadar serviciul mi-a fost refuzat. Bineînțeles că pentru înregistrarea pașaportului, conform legii NU ESTE NEVOIE DECAT DE CERTIFICATUL DE ROMANESC NASTERE AL MINORULUI, nicidecum de alte acte de identitate, dupa cum cred că se știe prea bine

  • Pentru certificatul de naștere al celui mic ar fi fost nevoie de certificatul de naștere thai al soției, tradus și legalizat. Din nou, fals, deoarece ESTE NEVOIE DOAR DE CERTIFICATUL DE CASATORIE AL PARINTILOR, pe care il aveam. În plus, contrar (din nou) a tot ce scrie pe site-urile MAE (vezi dedesubt), consulul mă informează că ei nu fac traduceri

Servicii consulare Bangkok
De pe situl Ambasadei Romane din Regatul Thailandei

Așadar am plecat dezamăgiți, după ce calatorisem spre Bangkok (unde se găsește ambasada/consulatul) cam 300km, împreună cu soția și cei doi copii.

Ulterior m-am gândit ca cel mai bine ar fi să scot două procuri și să obțin aceste acte printr-o altă persoana, direct din România. Certificatul de naștere de la starea civilă, respectiv pașapoartele de la secția pașapoarte. Și, urmând sfatul Departamentului Consular am înstiințat-o pe consul că voi veni saptamâna viitoare, într-o luni. Cam 5 zile mai tarziu. Dumneaei nu a răspuns, însă știu că a citit deoarece serviciul de email mă anunță când destinatarul îmi deschide emailurile. Așa că, necunoscând firea consulului, consider că e de accord. Mai ales că îi și trimisesem instrucțiunile primite de la superiorii ei, însăși Departamentul Consular.

(…) în locul procurilor astea pe care consulul din Bangkok le-ar putea verifica/ștampila în 5 minute, și al caror preț e 0 lei, în final sunt nevoit să călătoresc cu soția în România pentru a înregistra certificatul de naștere și a obtine pașapoartele copiilor, plătind cel puțin 2000$ pentru aceasta „excursie”. Mai mult, vom fi nevoiți să lăsăm cei doi copii în Thailanda, cu cine știe cine și pentru cine știe cât timp.

Cititi intreg articolul pe atat.ro

Buna ziua, 

Sunt nefericitul care a scris articolul (vedeti link-ul si-sau fisierul atasat).

Sper, prin aceasta, ca functionarii MAE sa-si schimbe atitutidea si sa ofere servicii mai bune de acum inainte, sau macar serviciile pe care ar trebui sa le ofere.

http://www.atat.ro/2018/06/ambasador-consulat-Romania-Thailanda-Bangkok-consul.html

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info