O grindină necruțătoare a fost motivul pentru care străzile Iașului s-au modificat instantaneu în imagini cu adevărate caravane de mașini acoperite cu … pături, sau cu orice mai credeau șoferii că-și pot proteja mașinile de gheața care cădea în cantități uriașe. Chiar dacă era măruntă, gheața cădea într-un ritm amețitor, provocând un zgomot înfricoșător.
Surprinși de agresivitatea grindinei, unii dintre șoferii ieșeni au încercat să-și improvizeze ad-hoc “veste antigheață” din orice au avut la îndemână: pături, panouri parasolare auto, sau chiar huse auto. Ce a rezultat? Imagini nemaivăzute pe străzile urbei moldave: caravane de mașini acoperite cu tot felul de improvizații…
Unii șoferi nici măcar după încetarea ploii nu au mai îndepărtat “sistemele de protecție” improvizate de pe mașinile lor, de frica unor noi replici ale grindinei în cursul aceleiași zile, căci norii amenințători încă persistau deasupra orașului.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Sâmbătă, 8 iunie 2019, începând cu ora 10:00 la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu va avea loc un eveniment în cinstea eroilor din Flotila 1 Vânătoare Aviația Română din cel de Al Doilea Război Mondial. Potrivit programului și jurnalului de front în care este descris subiectul evenimentului pus la dispoziție […]