La 9 august 1601 era asasinat Mihai Viteazul. Astăzi Mihai Viteazul este din nou asasinat la Șelimbăr, acolo unde bustul său este batjocorit și lăsat în paragină

După victoria de la Guruslău de pe 3 august 1601, Mihai Viteazul a reușit să îl îndepărteze pe Sigismund Báthory de la conducerea Transilvaniei, iar la câteva zile l-a îndepărtat și pe Simion Movilă de pe tronul Țării Românești.

Pentru neamul românesc se întrezărea iarăși perspectiva unei Uniri a țărilor românești, ceea ce nu era deloc pe placul împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea, care avea cu totul alte planuri pentru aceste teritorii românești, astfel că decide în taină asasinarea voievodului român.

La o distanță de aproximativ 3 km de Turda, la data de 9 / 19 august 1601, Mihai Viteazul este ucis de un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Iacob (Jacques) de Beauri, trimis de generalul Giorgio Basta.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
La 9 august 1601 era asasinat Mihai Viteazul. Astăzi Mihai Viteazul este din nou asasinat la Șelimbăr, prin batjocură și lăsarea bustului său în paragină
La 9 august 1601 era asasinat Mihai Viteazul pe câmpia de la Turda

Trupul lui Mihai a fost aruncat apoi în câmpia Cristișului, pentru ca ostașii săi să vadă că a pierit căpitanul lor. Pe mormântul lui Mihai Viteazul din Turda s-a construit un obelisc, închinat lui Mihai.

 „Între Basta și Mihai s-a rădicat o gelozie care a ajuns la dușmănie. Basta, după ce a pârât pe Mihai că avea înțelegeri secrete cu turcii, a hotărât ca să-l și aresteze; deci trimițând să-l poftească la consiliu și Mihai nevoind a veni, a poruncit la câțiva nemți ca să înconjoare cortul său, și să-l prinză viu sau să-l omoare. Mihai Vodă văzându-se astfel surprins a scos sabia și a rănit pe unul din sbirii lui Basta, dar un altul străpungându-l cu sulița în pântece, l-a trântit la pământ și i-a tăiat capul. Această ucidere infamă a lui Mihai Vodă nu fu aprobată de nimene la curtea împăratului Rodolf” (N. Iorga)

La trezi zile de la acest asasinat odios, câțiva sârbi au primit comanda de a înmormânta pe furiș în apropierea locului execuției corpul marelui voievod român.

„După aceea, scrie acesta, corpul aceluia, ca să nu fie sfârtecat de câini, câţiva sârbi l-au înmormântat din ordinul lui Basta pentru ca în cele din urmă, cu trecerea timpului, să fie dus la Alba Iulia” ( Wolfgang Bethlen, „Cronica  Transilvaniei”)

Capul voievodului, recuperat de către unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazul, a fost dus mai întâi la Târgoviște și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu.

Astăzi, în loc să fie cinstită memoria și sacrificiul marelui voidevod român, descoperim cum la Șelimbăr, în județul Sibiu, acolo unde la 28 octombrie 1599 s-a desfășurat una dintre cele mai strălucite victorii ale lui Mihai Viteazul, bustul său arată ca al unui anonim.

Bustul lui Mihai Viteazul de la Șelimbăr, Foto: Facebook / Mircea Cosma

“Am oprit totuși după 28 de ani la cel mai urât bust al lui Mihai Viteazul, amplasat pe locul celei mai strălucitoare bătălii: Șelimbăr, lângă Sibiu. O rușine a Muzeului de istorie a județului Sibiu și o neglijență înfiorătoare a primariei comunei! “, a scris pe facebook Mircea Cosma

Nici măcar o placă pe monument cu numele domnitorului nu există? Asta ne aduce aminte de bustul lui Avram Iancu de la Sibiu și de alergia autorităților de acolo față de bustul său. ( vezi Avram Iancu – interzis la Sibiu!) Aversiunea Sibiului față de istoria românească este înfiorătoare! (vezi Antiromânism la Sibiu! In timp ce Consiliul Local a dat unui parc numele lui Petofi Sandor, unul dintre cei mai sovini poeti maghiari, Avram Iancu este batjocorit de autoritati! )

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Se vrea sancționarea sprijinirii identității naționale de către o instituție a statului român?

vin aug. 9 , 2019
“Unii au vrut să ne arunce în aer la Târgu-Secuiesc de 1 Decembrie 2015, când am avut prima acțiune ,,1000 de Steaguri Tricolore pentru Inima Țării”, alții vor acum să fim sancționați de CNCD pentru activitățile românești din Covasna si Harghita.  Arus Zsolt, presedintele ,,Consiliului Național Secuiesc” din zona Gheorgheni, […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News