RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

La 19 August se năștea George Enescu. Bustul marelui muzician român de la Băile Felix lăsat de aproape un deceniu în paragină și batjocură!

La data de 19 august 1881 se năștea într-un sat din județul Botoșani, marele compozitor, pianist, violonist, dirijor și profesor român George Enescu.

Este considerat cel mai important muzician  român, atât în România cât și peste hotare. Nu și la Băile Felix din păcate, acolo unde bustul marelui muzician român este lăsat de aproape un deceniu în paragină și batjocură!

La sfârșitul lunii iulie, o prietenă mă contactează și îmi trimite o poză cu un bust “anonim”, fără nici un fel de inscripție pe el, de la Băile Felix, întrebându-mă dacă am habar despre cine ar putea fi vorba. Am realizat că era de fapt vorba despre un bust al lui George Enescu.

La 19 August se năștea George Enescu. Bustul marelui muzician român de la Băile Felix lăsat de aproape un deceniu în paragină și batjocură!
La 19 August se năștea George Enescu. Bustul marelui muzician român de la Băile Felix lăsat de aproape un deceniu în paragină și batjocură!

Așa arată de aproape un deceniu bustul lui George Enescu de la Băile Felix (n.r. județul Bihor), comuna Sânmartin, amplasat în centrul parcului, deși monumentul este cuprins în lista monumentelor istorice din județul Bihor, cu codul BH-III-m-B-01240.

În același județ, în parcul din Piața Libertății din municipiul Salonta, statuia Lajos Kossuth arată de parcă ar fi nouă, cu spațiul verde din jur foarte îngrijit, plină de cocarde și de coroane cu tricolorul maghiar. De unde acest standard dublu pentru monumentele românești și cele maghiare în județul Bihor? Menționăm că ambele statui de care am pomenit, și cea a lui George Enescu de la Băile Felix, și cea a lui Lajos Kossuth de la Salonta se află pe lista monumentelor istorice din județul Bihor.

libris.ro

Deși am făcut solicitări de a primi informații despre situația bustului lui George Enescu atât către Primăria Comunei Sânmartin cât și către Ministerul Culturii, până acum nu am primit niciun răspuns.

Ni s-a adus la cunoștință faptul că bustului lui George Enescu de la Băile Felix îi lipsește de foarte mulți ani inscripția cu numele, în situația când vorbim nu despre un bust oarecare, ci de bustul celui mai important muzician român. Câtă vreme monumentul este cuprins până și în Lista monumentelor istorice din județul Bihor, având codul BH-III-m-B-01240, în a cui sarcină cade punerea în valoare a monumentului? Turiștii prezenți la Băile Felix au început deja să publice în spațiul public în batjocură poze cu bustul lui George Enescu, spunând că este bustul unui necunoscut, fapt care aduce prejudicii de imagine atât stațiunii cât și prestigiului local, dar și național.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info