Categories: Stiri

Un deputat român solicită reînfiinţarea Serviciului Maritim

Deputatul PRO România, Mircea Banias, a solicitat miercuri, 30 octombrie, în cadrul şedinţei de audiere a ministrului delegat pentru Transporturi, Infrastructură şi Comunicaţii, Lucian Bode, reînfiinţarea Serviciului Maritim.

„România a fost, timp de peste 100 de ani, una dintre marile puteri maritime ale lumii, cu o flotă de peste 300 de nave comerciale şi peste 40 de nave de pescuit. Din păcate, după anul 2000, activitatea din acest domeniu a încetinit până la dispariţie. În prezent, singurele nave maritime ale statului, Eforie şi Mangalia, aparţinând CFR Marfă, sunt într-o stare precară şi produc pagube financiare companiei de zeci de mii de euro lunar. Este datoria ministrului Transporturilor să schimbe această situaţie, prin reînfiinţarea Serviciului Maritim”, a declarat deputatul Mircea Banias.

Pachebotul Transilvania la Constanța în 1967, construit în 1938 de șantierul naval „Burnmeister-Wain“ din Copenhaga (Danemarca) împreună cu „nava sa geamănă” Basarabia (confiscată de URSS în 1944 și rebotezată Ukraina)

În acest sens, reprezentantul PRO România a recomandat înfiinţarea unei companii de stat care să aibă obiectivul construirii unor nave de mare tonaj.

„Avem la dispoziţie numeroase şantiere navale pe care le putem folosi pentru asta, în funcţie de cerinţele pieţei regionale şi mondiale de shipping. Cele două nave rămase trebuie scoase din gestiunea companiei CFR Marfă şi transferate în administrarea Serviciului Maritim, cu alocarea, de la bugetul de stat, a sumelor necesare pentru repararea, retehnologizarea şi repunerea acestora în serviciu”, a explicat Mircea Banias.

Recomandările au fost primite şi notate de ministrul delegat pentru portofoliul de resort, care şi-a luat angajamentul că, în cel mult două săptămâni după învestire, va veni cu soluţii concrete.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

5 ore ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

11 ore ago

Cristina POBIRCI, o gorjeancă talentată!

Cristina POBIRCI: Sunt din Părău de Pripor și totul a început la varsta de 6 ani…

11 ore ago

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în localitatea Handlová, în fața Casei de…

12 ore ago

Pagina de Facebook a singurului cotidian românesc din Carei, furată de hackeri

De ani buni, Buletin de Carei este singurul cotidian românesc independent din zonă care încă…

14 ore ago