Ziua Mondială a Pescuitului: țările riverane Mării Negre se reunesc pentru a asigura sustenabilitatea resurselor marine

Noiembrie marchează 50 de ani de când Bulgaria s-a alăturat Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană pentru a asigura conservarea și utilizarea durabilă a resurselor marine vii din Marea Neagră.

Începând cu 1960, o serie de schimbări dramatice de mediu au avut loc în Marea Neagră, punând în pericol supraviețuirea resurselor marine vii. Statele din Marea Neagră s-au unit pentru a face față acestei situații grave și pentru a ajunge la un pescuit durabil în regiune.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Pescuitului (21 noiembrie), Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM) a FAO salută îmbunătățirile recente ale gestionării și conservării resurselor marine din regiune și sărbătorește 50 de ani de la aderarea Bulgariei la GFCM.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Pescuitul este un sector cheie pentru economia Mării Negre, care generează un venit anual de 350 de milioane de dolari, cu peste 350 de tone pescuite în fiecare an. Pentru a ajuta la protejarea stocurilor de pește, GFCM – organizație regională de gestionare a pescuitului a FAO, care are competență în toate apele marine din Mediterana și Marea Neagră – a lansat proiectul BlackSea4Fish care organizează activități tehnice și de formare pentru standardizarea metodologiilor și facilitarea schimbului de date și cunoștințe în regiune.

„Trebuie să continuăm să consolidăm cooperarea la nivel regional pentru a favoriza sustenabilitatea ecologică, economică și socială a pescuitului și acvaculturii din Marea Neagră”, a menționat Desislava Taneva, ministrul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor din Bulgaria. „Responsabilitatea noastră comună este să avem un ecosistem sănătos al Mării Negre și resurse de pește durabile pentru generațiile prezente și viitoare prin adoptarea unor măsuri eficiente de conservare, gestionare și control.”

„Datorită angajamentelor politice consolidate și a finanțării și contribuțiilor sporite din țările riverane, ne așteptăm ca în următorii ani să vedem rezultatele unui studiu regional complet pe toată Marea Neagră”, a spus Abdellah Srour, secretarul executiv al GFCM. „Acest studiu va fi esențial pentru a obține informații științifice de ultimă generație, pentru a formula recomandări și pentru a dezvolta planuri de management actualizate în regiune.”

Bulgaria găzduiește unitatea tehnică a GFCM situată la Burgas (Bulgaria), care promovează cooperarea între statele Mării Negre, facilitând dialogul cu privire la problemele regionale și provocările comune transfrontaliere legate de pescuit și acvacultură în Marea Neagră.

„Fără activitatea pe care o desfășurăm aici în comun sub auspiciile GFCM, nu am fi niciodată capabili să obținem rezultate atât de clare și transparente”, a spus Oleksandr Chashchyn, om de știință principal al Institutului de Cercetare pentru Pescuit Marin și Oceanografie din Odessa (Ucraina ).

Este pentru prima dată când experți din toate statele din regiune beneficiază de instruire și sunt capabili să utilizeze metodologii armonizate. Cunoștințele obținute din această colaborare sunt utilizate pentru a evalua starea stocurilor de pește marine și pentru a îmbunătăți în mod semnificativ înțelegerea populațiilor de pești.

„Activitățile dezvoltate în ultimii ani au dat și roade practice, deoarece avem deja luate șapte decizii GFCM în special privind pescuitul în Marea Neagră, iar unele dintre ele au fost deja implementate”, spune Simion Nicolaev , Director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, România.

Aceste decizii creează un cadru armonizat pentru gestionarea resurselor din Marea Neagră de care beneficiază toate comunitățile costiere. Au fost lansate activități de monitorizare, control și supraveghere și, în ultimii ani, s-au făcut multe pentru combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. O atenție deosebită se acordă turbotei, ale cărei stocuri au fost epuizate din cauza pescuitului excesiv pentru valoarea comercială ridicată. Sunt deja în vigoare diverse interdicții, programe de monitorizare și campanii de conștientizare pentru a proteja această resursă comună prețioasă.

De asemenea, acvacultura joacă un rol major în Marea Neagră. Centrele demonstrative de acvacultură au fost create pentru a oferi activități de consolidare a capacităților și asistență tehnică pentru a stimula investițiile noi și un angajament politic pentru dezvoltarea durabilă a sectorului. Poveștile de succes din Marea Neagră implică acvacultura pentru turcoa, păstrăv curcubeu și midii din Marea Neagră. Două centre funcționează deja în România și Turcia, iar unul nou în Bulgaria urmează să fie gata până la sfârșitul anului 2020.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Studentul care l-a pus în fund pe Iohannis, dă de pământ și cu USR-ul!

joi nov. 21 , 2019
Studentul care a manifestat mai multă demnitate decât o întreagă breaslă de jurnaliști pupincuriști de casă ai lui Iohannis, incomodându-l pe președinte cu o întrebare la care acesta a răspuns cu o privire “mută” de uimire, de uluială nemărginită, mai face victime și prin alte zone ale scenei politice din […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News