Pentru câteva ore, duminică, 1 Decembrie 2019, Orheiul a devenit centru de promovare a unionismului în Republica Moldova: “preoți cu crucea-n frunte” au dat imboldul unionismului românesc, înviorând asistența formată din localnici, politicieni locali, organizații și asociații atât din Republica Moldova, cât și din România.
După o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pentru apărarea și reîntregirea neamului românesc oficiată la Biserica Ortodoxă Românească „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, a avut loc sfințirea unui imens tricolor, eveniment la care a asistat și ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniță.
S-a pornit în marș cu o scurtă oprire la troița maramureșeană care comemorează raptul Basarabiei de la 28 iunie 1940, unde s-au depus flori și coroane la troiță din partea reprezentanților unor asociații din România și din Republica Moldova, apoi s-a mers pe străzile Orheiului în marș până la statuia domnitorului Vasile Lupu.
Manifestările au continuat cu scurte alocuțiuni rostite de către preotul Sergiu Aga (n.r. preotul paroh al Mitropoliei Basarabiei de la biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei), de ambasadorul României, Daniel Ioniță, de Octavian Țîcu (n.r. istoric și politician din Republica Moldova), urmate de câteva momente artistice oferite de grupuri de copii din localitate.
„Cu mare plăcere am participat la Orhei, la sărbătoarea de Ziua Naționala a României! La mulți ani, români! Trăiască România!”, a scris ambasadorul Daniel Ioniță pe contul său de facebook
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Ziua de 1 Decembrie a fost marcată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 prin două marșuri la Alba Iulia și Chișinău, sfârșitul celor două manifestații la care au participat sute de oameni a fost marcat de momentul în care au fost afișate câte o pânză de 10 metrii înălțime reprezentând fiecare […]