RSS

Ion Coja: "Domnul Talpeș ne cred…

Ion Coja: "Cu alte c…

Eliberați statuia lui Mihai Emin…

Eliberați statuia l…

Posibilă problemă de securitate …

Problemă semnalată d…

Colindul lui Mihai Căldăraru O, …

Lecție de bunătate di…

Ecaterina Teodoroiu, omagiată la…

Asociația culturală …

Supliment al revistei MAGAZIN CR…

Noul număr al suplim…

De ce Eminescu de Ziua Culturii …

de Claudiu Dumitrach…

Echipa nostră de la Târgu-Jiu a …

Biserica “Izvorul Tă…

Ecaterina Teodoroiu sărbătorită …

Se împlinesc în aces…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Cazul Ditrău capătă proporții monstruoase în presa din afara țării: “ROMÂNIA NAZISTĂ?!”

Print Friendly, PDF & Email

Situația muncitorilor din Sri Lanka, veniți pentru a munci ca brutari la Ditrău, o localitate din județul Harghita, a generat nenumărate reacții, atât în presa și societatea civilă din România, cât și în afara țării. În Germania spre exemplu, avem parte de niște reacții deosebit de violente cu privire la ce s-a întâmplat în “secuime”, dezbătându-se foarte aprins cu privire la o adevărată “propagandă a urii față de străin”, propagată și susținută activ de către guvernul de la Budapesta.

În afară de reacția publicației Deutsche Welle despre cazul Ditrău ( vezi “Nu e nici o diferență între ce s-a întâmplat vara trecută la Valea Uzului”), am remarcat o reacție și mai dură din partea “International RADIO Deutschland”, care se întreabă pe un ton foarte grav dacă România nu a devenit … “nazistă”!?

Foto: captură facebook
Foto: captură facebook

Trecând peste faptul că nu putem generaliza reacția unei localități cu o demografie în care populația maghiară reprezintă 98%, România nu este caracterizată la nivel național de ceea ce s-a întâmplat acum recent la Ditrău, altfel nu ar fi rezistat de-a lungul atâtor veacuri atât de multe minorități naționale pe teritoriul României.

“ROMÂNIA NAZISTĂ?!
Scandalul de la Ditrău, acolo unde locuitorii satului manifestă comportamente rasiste ar fi trebuit calmat cu legea în mână. În ce constă? Niște oameni, incitați de preotul din sat, au scos din localitate un antreprenor pe motiv că nu e de aceeași rasă sau etnie cu ei.

Asta e esența temei în discuție. Păi în România, ca de altfel în întreaga comunitate europeană, legislația prin care rasismul, discriminarea de orice fel, supunerea la rele tratamente pe motive de rasă, etnie sau apartenentă la o religie, sunt aspru sancționate. Lecția pe care europenii au luat-o de la naziștii lui Adolf Hitler, pare-se că în comunitatea de la Ditrău nu a ajuns.

Patronul brutăriei, dacă ar face plingeri penale împotriva celor ce au susținut demersul preotului, inclusiv împotriva preotului, s-ar îmbogăți doar de pe urma daunelor ce le-ar încasa de la rasiștii din Ditrău. Mai mult, fiecare participant la o asemenea acțiune trebuie să răspundă penal.

Există legi pentru asta, deci autoritățile statului, în loc să închidă ochii la un asemenea grav abuz din partea grupului de rasiști, ar trebui să treacă la rețineri, la măsuri dure pentru ca asemenea manifestări extremiste să nu se mai repete. Rasiștii din Ditrău au învins…”, a scris pe facebook Alex Oprea de la International RADIO Deutschland

 Foto: captură facebook
Foto: captură facebook

Iezuiții de la Jesuit Refugee Service, JRS România, intervin și ei, afirmând că avem de a face cu “o poveste despre ură și dezinformare”.

Foto: captură facebook
Foto: captură facebook

Între timp, potrivit publicației Wall-Street.ro, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz de la Ditrău. Și Poliția din Harghita a monitorizat situația de la Ditrău, potrivit unui răspuns postat la solicitarea societății civile.

 Foto: captură facebook
Foto: captură facebook

Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Switch to mobile version