Datina românească este considerată ,,demonstrație de forță” dacă se desfășoară la Sfântu-Gheorghe, în viziunea unora din Harghita

Datina românească este considerată ,,demonstrație de forță” dacă se desfășoară la Sfântu-Gheorghe, în viziunea unora din Harghita.

Sunt anunțat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, că până pe 8 mai trebuie să le trimit un răspuns în scris la plângerea făcută împotriva mea de către fundația maghiară din Harghita, nemaifiind în noul context necesară prezența mea fizică la audieri.

Cea mai halucinantă acuzație care mi se aduce în acest nou dosar este aceea că pe 24 Ianuarie am organizat o demonstrație de forță prin participarea Cetelor de Urși din Dărmănești și Călușarilor din Brașov, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române la Sfântu-Gheorghe.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Cum se poate răspunde oare la această aberantă acuzație? Să le spun că soarele strălucește la fel pe pământul românesc, atât la Sfântu Gheorghe cât si la Dărmănești sau Brașov? Că Datina din Bacău sau Oltenia nu devine brusc ”șovină” dacă se manifestă si la Sfântu-Gheorghe?

Sau să le spun că de fapt unii reprezentanți ai comunității maghiare nu tolerează manifestările românești în Covasna sau Harghita, considerând că aceste două județe fac parte dintr-un așa zis ținut secuiesc care trebuie să capete autonomie teritorială pe criterii etnice si că românii care vin din alte județe pentru a participa la Zilele Naționale nu sunt bine priviți? Să le spun că oamenii din alte părți ale țării sunt acceptați doar dacă vin ca turiști care mănâncă gulaș sau kurtoș-colaci, nu și când vin cu steaguri tricolore sau cu obiceiurile lor vechi de milenii?

Adică de ce la Iași Jocul Ursului si Dansul Călușului nu sunt privite ca o demonstrație de forță si la Sfântu Gheorghe da?
Greu de înțeles, la fel de greu de înțeles precum vechea zicală românească ,,Apa trece, pietrele rămân”.

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns

Next Post

La 23 aprilie 2002 avea loc la Iași tragedia din Maxx Space, o speluncă cu patron liberal

sâm apr. 25 , 2020
La 23 aprilie 2002, într-o speluncă cu patron liberal, în persoana lui Relu Fenechiu, avea loc la Iași o tragedie similară celei de la Colectiv. Într-o așa zisă discotecă numită Maxx Space, în cadrul concursului “Liceul anului 2002”, patru elevi de liceu au suferit arsuri în urma unui accident stupid: […]
La 23 aprilie 2002 avea loc la Iași tragedia din Maxx Space, o speluncă cu patron liberal

Poate vă place și:

libris.ro