libris.ro

Cum facem să mărim prețul benzinei cu 50 de lei si lumea să fie mulțumită? ACELAȘI Cod Administrativ, vândut în mai multe ambalaje

(…) ”ținutul secuiesc”, cele DOUĂ coduri adminstrative si prețul benzinei. Istoricul recent al atacului Ungaria-UDMR-PSD împotriva României.

Cum facem să mărim prețul benzinei cu 50 de lei si lumea să fie mulțumită? Uite așa: anunțăm că e posibil să se mărească cu 100 de lei, oamenii îsi vor ieși pur si simplu din fire; zicem apoi că de fapt se măreste cu 70 de lei, lumea tot va cârcoti. Apoi, generoși, ne hotărâm: mărim doar cu 50 de lei!

Nu mai zice nimic. Genial! Păi dacă anunțam de prima dată că vrem să mărim cu 50 de lei, oamenii ne săreau în cap! V-au sărit, dar credeți că uităm!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Nr.1. Camera Deputaților trece tacit legea autonomiei așa zisului ținut secuiesc. Sar în aer netul, presa, politica! Clocotește lumea! Senatul respinge autonomia, oamenii răsuflă usurați: ia uite mă ce voiau ăștia, fix acum în pandemie!

Nr.2. Senatul adoptă tacit (iar mai înainte comisia juridică condusă de Serban Nicolae PSD dă aviz POZITIV), codul administrativ în varianta exclusivă a UDMR, prin care limba maghiară devine obligatorie în Prefecturi si Politie, pe o zonă extinsă din Transilvania; oamenii tot se revoltă, dar nu chiar asa ca la autonomia ”ținutului secuiesc”.
Zilele astea e posibil ca această variantă a codului administrativ elaborată doar de UDMR să fie respinsă de Camera Deputaților, căci au fost reacții si pe acest subiect.

Nr.3. Iar apoi urmează de fapt pastila pe care trebuie să o înghițim mulțumiți, desi e tot foarte amară, deși nu am vrut să o luăm niciodată: e posibil foarte curând să ajungă în Parlament acel Cod Administrativ elaborat de PSD si UDMR în 2018, care a fost respins de CCR în urma sesizărilor făcute de Presedintele României si de 52 de parlamentari din opoziție, în urma protestelor noastre. Atunci a avut loc marșul prin ploaie a miilor de oameni, la chemarea Asociației Calea Neamului si a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureș.

PSD însă nu s-a lasăt: un an mai târziu, Guvernul Dăncilă, pentru a obține pe ultima sută de metri sprijinul UDMR, dă o Ordonanță de Urgență prin care se adoptă ACELAȘI Cod Administrativ, cu extrem de mici, neesențiale modificări, păstrându-se caracterul de a doua limbă oficială în stat a limbii maghiare, oferit de acest Cod. Chiar dacă Codul a fost dat prin Ordonanță de Urgență, el trebuie să treacă prin Parlament pentru a fi pe deplin implementat.

Pentru asta, în februarie 2020, CCR a declarat că prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului Dăncilă privind Codul Administrativ sunt constituționale. Deci Codul reintră puternic în joc, odată cu Ordonanța acoperită de decizia favorabilă a CCR.

Protestul împotriva Codului Administrativ, București, Cotroceni, 1 Martie 2020, Foto: Glasul.info

În acest timp, majoritatea în Parlament pe acest subiect, este deținută de PSD plus UDMR si aliații declarați sau de conjunctură din opoziție (să nu uităm borcanul cu miere al pensiilor speciale, la care si PNL visează). Tocmai de aceea, (desi au fost voci care spuneau că e prea devreme, dar uite ca imediat după, a venit ”pandemia” cu restricțiile), pe 1 martie am organizat manifestația de la Cotroceni prin care am cerut Presedintelui României să NU promulge legea Codului Administrativ în cazul în care Ordonanța de Urgentă pe Cod a Guvernului Dăncilă va trece cu succes prin Parlament.

Protestul împotriva Codului Administrativ, București, Cotroceni, 1 Martie 2020, Foto: Glasul.info

I-am cerut de fapt Președintelui să-si mențină poziția din 2018, când a contestat la CCR Codul Administrativ, pe aceleasi subiecte contestate de noi privitoare la utilizarea limbii maghiare în administarția centrală si în cea locală, acolo unde pragul de 20% pondere minorități naționale NU este îndeplinit.

În condițiile în care Președintele României a avut zilele trecute poziții ferme atât în ceea ce privește legea Autonomiei ”ținutului secuiesc” cât si în privința Codului Administrativ în varianta exclusivă a UDMR, ambele trecute cu succes mai mult sau mai puțin tacit de Camera Deputaților, respectiv Senat, îi resolicităm să-și exercite puterea politică pentru ca binecunoscutul Cod Administrativ din 2018 PSD-UDMR, coafat de Guvernul Dăncilă prin Ordonanță de Urgență, să fie respins de Parlament, iar în cazul în care prin absurd sau printr-o nefericită întâmplare ”tacită” va trece de Parlament, să nu-l promulge. Codul PSD-UDMR este în esență precum Codul UDMR aprobat de Senat.
Chestiunea PSD-UDMR cu benzina 100, 70 si mai apoi 50 de lei, nu va fi înghițită în NICIUN caz.

Dacă tot am făcut acest istoric recent, atât de lung, mai reamintesc faptul că ”Ungaria-dragostea mea” dintre PSD si UDMR are un istoric mult mai vechi, care începe încă din timpul tandemului Iliescu-Roman, când când s-a produs separarea învățământului pe criterii etnice, continuă cu tandemul Iliescu-Hrebenciuc, când Viorel (nu Ponta, că ăsta a negociat mai târziu), tranzacționa pe la Bacău cu răposatul Verestoy Attila păduri, retrocedări si expansiunea politicii maghiare în România, se împlinește pe vremea lui Adrian Năstase prin legea 215 din 2001 prin care apar plăcuțele bilingve si limba maghiară se utilizează obligatoriu în consiliile județene si locale din Harghita si Covasna, consilierii români purtând de atunci căști pe urechi pentru traducerea în limba română!!!!! a ședințelor de consiliu si se desăvârșește în vremurile Dragnea-Dăncilă-Ciolacu cel scos din joben, primii doi punându-si pe ei si costume populare, în timp ce făceau ”Ungaria-dragostea mea”. Mai urmează să-i vedem pe Ciolacu si pe Serban Nicolae în ițari jucând finalitatea dansului de împerechere cu UDMR.

Închei cu un citat din Levente Salat, pentru a mă lungi si mai mult: ,,…cei patru ani, 2000–2004, în care UDMR a oferit susținere parlamentară guvernului PSD condus de Adrian Năstase, obținând drept răsplată legea administrației publice locale care conține cele mai importante prevederi privind drepturile minorității maghiare din România adoptate în legislativele de după 1990” .Levente Salat, 8 nov. 2016, Centrul pentru studiul democratiei, 25 de ani de la înființarea UDMR, referindu-se la Legea 215 din 2001.

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș