,,Preoți cu Crucea-n frunte, căci oastea e creștină/ Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.”
De Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului am răspuns cu toții Prezent în fața sutelor de militari ai Armatei Române, care în urma luptelor cumplite de pe Valea Uzului au căzut eroic pentru Țară și Neam. Regimentele Grupului “Uz” al Oștirii Române au învins aici, cu multă jertfă de sânge, în pofida tuturor previziunilor, corpul de elită al armatei austro-ungare, Divizia 39 Infanterie Honved.
Au fost posibile astfel ulterioarele victorii legendare de la Oituz-Mărășești. Oasele țăranilor în opinci militare, presărate pe toată Valea Uzului, au conturat Marea Unire de la 1918. Camarazii celor care-au murit pe Valea Uzului au pus apoi Opinca Românească pe Parlamentul de Budapesta in 1919, eliberând Ungaria de comunism.
Sângele acelor eroi a fost în cerneala Tratatului de la Trianon din 1920.Carpații și Trecătorile ne-au fost si ne sunt frați și surori, sunt locurile care, din toate firele de iarbă, din toate ramurile brazilor veșnic verzi, ne spun că aici au murit români pentru Țară. Pentru Glorie si Victorie. Oricine spune altceva contrazice o întreagă Geografie a Jertfei Naționale, o întreagă Istorie de Luptă si Sacrificiu.
Toate uneltirile, trădările si atacurile directe împotriva acestor realități istorice se vor prăbuși, căci ei, Eroii, sunt Temelia ce nu se frânge; iar noi, cei din întreaga țară, precum si bravii moldoveni din Dărmănești, în frunte cu domnul Primar Constantin Toma, asemenea fraților din Lapoș, Dofteana, Comănești, Onești, Târgu-Ocna, Linia de Fier a Moldovei, stăm de veghe la Crucile lor, ne facem cea mai profundă si elementară datorie, aceea de a fi Români.
Hristos s-a Înălțat!
Autor: Mihai Tîrnoveanu
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment