Categories: Stiri

Trianonul sărbătorit la Sfântu Gheorghe, în Covasna, Inima României, pentru prima dată, după mai bine de 80 de ani

Trianonul sărbătorit la Sfântu Gheorghe, în Covasna, Inima României, pentru prima dată, după mai bine de 80 de ani, în lumina soarelui, în aer liber, chiar în centrul orașului.

Alături de Asociația Calea Neamului a fost Gruparea Grai Străbun, ASCIOR, Grupul NOI și membri ai Asociației Camarazii, precum și delegația Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureș, care a depus o coroană de flori la Monumentul Voievodului Mihai Viteazu.

Cântecul si poezia românească s-au făcut auzite din glasurile copiilor din Dobârlău (coordonați de Alexandru Gecse) si Brașov, precum si din vocea de aur a Sitei Buzăului, Mălina Boricean, care efectiv a încântat întreaga atmosferă, așa cum a făcut si în spectacolele desfășurate împreună cu Orchestra ,,Lăutarii din Chișinău” condusă de domnul Nicolae Botgros.

Mulțumim din toată inima Părintelui Costin Butnar, pentru tot Sufletul Românesc pe care l-a transmis celor prezenți pe tot parcursul acestui eveniment cultural, atât de încărcat de emoție și duh național.

Sărbătorirea Trianonului la Sfântu Gheorghe în centrul orasului a fost un act de normalitate; poate au fost oameni care l-au interpretat ca fiind unul de curaj, altii, ca pe unul de provocare, sau de dezbinare. Unora le-a fost teamă sau nu au avut încredere, s-au desenat scenarii, care mai de care mai alarmante.

Toate acestea au picat, s-au prăbusit, s-au zdrobit de o singură, unică, realitate: totul s-a desfășurat EXEMPLAR, într-o atmosferă de veritabilă sărbătoare, fără niciun incident, nici cel mai mic măcar, caracterul solemn al manifestării fiind respectat cu desăvârșire. Vom vorbi despre aceste lucruri, deocamdată, atât spunem: Istoria nu provoacă, Istoria afirmă!

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Leave a Comment

Recent Posts

Primarul din Satu Mare: 14 mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru, dar în același timp și un moment de renaștere

Marți, 14 mai 2024, la Satu Mare s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele…

6 ore ago

Candidatul UDMR la Primăria Carei nu recunoaște limba oficială a României

Candidatul UDMR Carei pentru funcția de primar sfidează comunitatea locală și nu recunoaște limba oficială…

12 ore ago

14 Mai 1917 – A fost spânzurat de către unguri sublocotenentul Emil Rebreanu pentru că a vrut să treacă în rândul Armatei Române să lupte pentru întregirea neamului

Emil Rebreanu, fratele scriitorului român Liviu Rebreanu, a fost un ofițer român în armata austro-ungară,…

14 ore ago

13 Mai 1903 – În comuna Șepreuș jandarmii unguri trag la ordin împotriva românilor

13 Mai 1903 - "În Şepreuş (comitatul Arad) erau alegeri pentru un nou primar. Solgăbirăul…

o zi ago

13 mai 1879 – Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata…

o zi ago

12 Mai 2024 – La Iași avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu

Duminică, 12 mai 2024, de la ora 16.00, la rondul Tătărași Nord din Iași, avut…

o zi ago