La 8 august 1943, la Șimleul Silvaniei, baronul Aczel Ede declara: “Ungaria fără naționalități!”

Potrivit unui comunicat al direcției generale a Poliției Secția I informații de la 5 decembrie 1943, “întreg teritoriul Ardealului de Nord este declarat zonă militară, iar populația românească este mutată în interiorul Ungariei”. Stăpânirea maghiară în Ardealul de Nord se consolida așadar rapid prin teroare.

La 8 august 1943 la Șimleul Silvaniei, baronul Aczel Ede (în maghiară ortografiat Ede Atzél), unul dintre cei mai fioroși teroriști horthyști, șeful celei de-a X-a Circumscripții paramilitare a Tiraliorilor, a declarat că-și dorește “Ungaria fără naționalități!”. Ce însemna “Ungaria fără naționalități”? O Ungarie fără nemaghiari, firește.

În cadrul unei adunări publice din localitatea Șimleul Silvaniei, baronul Aczel Ede (n.r. Ede Atzél), rostea un discurs de mobilizare și instigare a populației maghiare din Transilvania împotriva populației românești:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Pe aceşti valahi opincari trebuie să-i extirpăm, să-i ucidem ca pe duşmanii noştri. Preoţii predică poporului iubirea, dar aceasta este o momeală, fiindcă Dumnezeu nu ajută decât forţa brutp, iar această forţă brută noi, cu toţii trebuie s-o întrebuinţăm pentru a ucide şi extermina pe aceşti valahi. Religia, prin cele zece porunci ale ei spune: nu ucide, nu fura, nu dori femeia altuia, pentru că acestea sunt păcate. Acestea să fie însă păcate? Nu sunt păcate! Păcat va fi cu adevărat dacă nu vom extermina această bandă valahi opincari. Vom organiza o „Noapte a Sfântului Bartolomeu” şi vom ucide şi copiii în pântecele mamelor lor.“, rostea baronul Aczél Ede la Șimleul Silvaniei

După cum spunea baronul Aczél Ede, în comuna Ip din județul Sălaj chiar s-a ajuns să se petreacă o astfel de  „noapte a Sfântului Bartolomeu”. Este poate cel mai cunoscut și mai odios masacru din Ardealul de Nord aflat sub ocupație horthystă, împotriva etnicilor români.

Baronul Aczel Ede (n.r. Ede Atzél), șeful celei de-a X-a Circumscripții paramilitare a Tiraliorilor

Acest baron Aczél Ede, văr cu Albert Wass, alt criminal odios din galeria marilor călăi și satrapi ai neamului românesc, a elaborat un program de maghiarizare a românilor, care cuprindea printre altele și expulzarea fruntașilor vieții politice românești, pauperizarea românilor, mobilizarea lor în armată, colonizarea de unguri, șicanarea românilor sub diverse forme pentru a-i determina să emigreze, etc. Obiectivele se doreau a fi atinse prin implicare activă a organizațiilor paramilitare. (n.r. Wesselényi Lövész Egyesület).

Baronul Aczel Ede (n.r. Ede Atzél), șeful celei de-a X-a Circumscripții paramilitare a Tiraliorilor

Despre baronul maghiar Aczél Ede, liderul unei organizații paramilitare deosebit de violente, se presupune că ar fi plecat din Ardeal odată cu retragerea trupelor maghiare în toamna anului 1944, pierzându-i-se apoi urma.

În anul 1946 Aczél Ede a fost condamnat în absență pentru crime de război la 20 de ani de închisoare. El nu s-a ocupat doar de propagandă antiromânească, instigând la crime și atrocități împotriva românilor ardeleni, ci s-a implicat activ cu gruparea sa paramilitară în acțiuni de o ferocitate fără margini împotriva românilor transilvăneni.

În anul 1994 președintele Ungariei, Árpád Göncz, îl numește pe Aczel Ede într-o scrisoare, “liderul onorabil” al Asociației Naționale de Rezistență (Nemzeti Ellenállási Szövetség), iar în anul 1996 în orașul Gödöllő din Ungaria este amplasată o placă în onoarea sa, cu inscripția “Erou al rezistenței naționale maghiare”. După aceste momente, încep să apară tot mai multe monumente pe teritoriul Ungariei dedicate acestui criminal de război horthyst.

Cult al personalității pe facebook pentru criminalul de război Aczel Ede (n.r. Ede Atzél)

Deși un criminal notoriu de război, Aczel Ede (n.r. Ede Atzél) beneficiază astăzi de un adevărat cult al personalității pe facebook, fără a fi cenzurat de către cerberii cenzurii de pe această rețea de socializare.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Gheorghe Piperea: " Cu așa ceva se construiește dictatura medicală arahatiană? Cum rămâne cu bășina ideologică “fără penali în funcții publice”?"

sâm aug. 8 , 2020
Avocatul Gheorghe Piperea a reacționat pe contul său de facebook la faptul că televiziunile o consultă din ce în ce mai des pe “doamna aceea “competentă”, manager de spital de infecțioase la Iași”, făcând referire la doamna Carmen Dorobăț, condamnată în primă instanță la trei ani cu suspendare pentru mită […]

Poate vă place și:

libris.ro