Categories: EvenimenteIstorie

La 22 august 1917 cădea în luptă lângă Panciu (jud Vrancea) sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu

La 22 august 1917 cădea în luptă lângă Panciu (jud Vrancea) sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu:

“Logodită cu gloria, Caterina a murit mireasă!”, scria la moartea eroinei jurnalistul Corneliu Moldovanu

Eroină română din Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894), dintr-o familie modestă din Oltenia, a insuflat tinerilor ostași români de pe front un curaj și o îndârjire rar întâlnită pe câmpurile de bătălie.

Exemplul tinerei cu un trup firav dar cu o voință de fier a îmbărbătat mii de soldați români în timpul Primului Război Mondial, iar despre ea se vorbea mereu cu un respect nedisimulat. Deși își dorea să ajungă învățătoare, venirea războiului a găsit-o ca asistentă medicală pe câmpurile de luptă, acolo unde află că toți frații ei se prăpădiseră pe câmpurile de bătălie.

Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina Teodoroiu a cerut în mod voluntar să fie transferată la o unitate de combatanți.

Așa a ajuns “Caterina” cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, murind la sfârșitul bătăliei de la Mărășești în timp ce lupta în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

PS: imaginea de mai sus este statuia Ecaterinei Teodoroiu de la București, descoperită de noi în timpul unei vizite în capitală la începutul acestui an ( luna martie a.c. / 2020)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

4 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

4 zile ago