RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Atelierul FAO contribuie la înțelegerea și elaborarea unor politici agricole mai bune în țările post-sovietice

 Înțelegerea mai bună a distorsiunilor politicilor agricole constituie obiectivul Atelierului organizat de FAO pentru participanți din opt țări post-sovietice. Evenimentul va suplini golul informațional existent oferind o platformă pentru prezentarea și discutarea constatărilor preliminare ale unui viitor studiu privind monitorizarea cantitativă a politicilor agricole. Odată publicate, aceste informații vor avea un rol de orientare pe termen lung pentru factorii de decizie, experții în politici comerciale și agricole precum și reprezentanții  mediului academic.

libris.ro

Politicile agricole, de piață și comerciale corect elaborate pot avea un efect pozitiv asupra comerțului, veniturilor fermierilor și prețurilor la alimente la nivel național și internațional. Oricum, pînă recent, lipsea o imagine de ansamblu comparabilă și continuă a factorilor care distorsionează politicile agricole din țările post-sovietice, cu excepția Kazahstanului, Federației Ruse și Ucrainei.

Datele de referință au fost disponible pentru FAO, întrucât Organizația monitorizează evoluțiile politicilor agricole și comerciale din aceste țări prin realizarea unor analize anuale începând cu 2014, care au fost utilizate în pregătirea unui studiu în cooperare cu Institutul Agricol al Sloveniei.

Recentul studiu va conține informații privind Ratele Nominale de Protecție, care măsoară efectul politicilor agricole asupra prețului de piață al mărfurilor, precum și estimări ale transferurilor bugetare și altor măsuri de sprijin, care se referă la mărfurile agricole cheie selectate pentru perioada 2005–2018/19.

“Există un interes evident al guvernelor respective pentru continuarea monitorizării cantitative a politicilor în vederea sprijinirii proceselor de luare a deciziilor bazate pe dovezi la nivel de țară”, a declarat Iryna Kobuta, economistă, Departamentul de Piețe și Comerț al FAO. „Prin urmare, FAO a decis să continue activitățile în scopul instituționalizării monitorizării politicii agricole în regiune. Evenimentul online cu o durată de două zile se încadrează în acest obiectiv. ”

Țările monitorizate includ Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan.

În cadrul Atelierului, reprezentanții celor opt țări se vor familiariza detaliat cu indicatorii relevanți de monitorizare a politicilor, precum și rezultatele pe țară ale distorsionării prețurilor agricole și transferurilor bugetare.

Evenimentul face parte din eforturile FAO la nivel regional de sprijinire a țărilor membre în îmbunătățirea cadrului de politici privind comerțul agroalimentar pentru întreprinderile agricole mici și mijlocii.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info