Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului printr-o acțiune cultural patriotică organizată de Asociația Calea Neamului, prin președintele asociației dr. Mihai Tîrnoveanu, cu participarea Frăției Ortodoxe, cu implicarea Primăriei Comunei Dărmănești, județul Bacău, prin domnul primar Constantin Toma, și a multor patrioți români din toată țara, inclusiv filialele locale ale Asociației Calea Neamului.
Manifestările au avut parte de o participare peste așteptări, aproximativ câteva sute de participanți veniți din toată țara. După un scurt moment religios, o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pentru Patrie tocmai pe acele meleaguri ale României, rostindu-se cu pioșenie numele celor căzuți în Primul Război Mondial pentru Întregirea Neamului Românesc, au urmat câteva alocuțiuni, colinde, cântece patriotice, iar la sfârșit s-a improvizat chiar și un dans al Ursului așa cum se obișnuiește pe la Dărmănești.
Acțiunea s-a terminat cu depuneri de coroane la monumentul din incinta Cimitirului Internațional de la Valea Uzului și cu o masă câmpenească cu bucate de post. În ciuda frigului năsprasnic de pe platoul de la Valea Uzului, au participat până și copii mici alături de părinții lor, veniți unii dintre ei pentru prima dată pentru a vedea locurile unde s-au dat unele dintre cele mai importante lupte pentru apărarea românismului în urmă cu mai bine de un secol.
La Mulți Ani România, la mulți ani Români, la mulți ani românismului!
Ursul de Dărmănești și-a făcut și el simțită prezența de 1 Decembrie la Valea Uzului: poate că acolo undeva, oriunde s-or fi aflând ei acum, s-or fi bucurat puțin și eroii noștri care au murit pe Valea Uzului, auzind niște sunete familliare, niște sunete care probabil au răsunat de mii de ani pe aceste meleaguri…
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Ziua Națională între Martirii și Sfinții de la Târgu Ocna și Eroii de la Valea Uzului, în organizarea Asociației Calea Neamului. După Parastasul săvârsit de un sobor de preoți în frunte cu părintele Amfilohie Brânză, pentru Sfinții și Martirii care s-au jertfit pentru Hristos și Neam în temnița comunistă la Târgu-Ocna, […]