Primarul Iașului, Mihai Chirica, acuzat că a dezvelit bustul unui „antisemit”?

Ce-ai făcut Bobiță? Primarul Iașului, Mihai Chirica, acuzat că a dezvelit bustul unui "antisemit"?, Foto: © Glasul.info

La 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga (n.r. născut la 1 aprilie 1881) pe 1 aprilie 2021 a fost amplasat la Iași un bust la intersecția dintre bulevardul Carol I și str. Gheorghe Asachi, fără prea mult fast, dar în prezența discretă a primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica.

Deși Octavian Goga a fost o personalitate marcantă a vieții culturale și politice românești, după știrea cu amplasarea bustului său deja s-au trezit niște „deștepți” care să denunțe amplasarea bustului lui Octavian Goga de pe bulevardul Carol I, pe pretexte de antisemitism.

Potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială de facebook a Primăriei Municipiului Iași, „din cauza restricțiilor privind manifestările publice, ceremonia a avut un caracter restrâns, doar în prezența primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, a managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, și a altor oameni de cultură.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Foto: facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi/

„Joi, 1 aprilie 2021, se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui român Octavian Goga. Cu această ocazie a fost inaugurat un bust al poetului, amplasat în Copou, la intersecția dintre bulevardul Carol I și str. Gheorghe Asachi. Este primul monument de for public din municipiul Iași dedicat acestei personalități a istoriei noastre.

Bustul lui Octavian Goga, realizat în anul 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea la Sighișoara, a fost achiziționat de Ateneul Național din Iași anul acesta și recondiționat de artistul plastic Ciprian Stratulat.

Totodată, a fost dezvelită și o placă informativă la casa în care a locuit Octavian Goga în perioada Primului Război Mondial, care se află în str. Gheorghe Asachi, nr. 9.

Din cauza restricțiilor privind manifestările publice, ceremonia a avut un caracter restrâns, doar în prezența primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, a managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, și a altor oameni de cultură.

Foto: facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi/

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Rășinari, Sibiu și a fost poet, politician, ministrul internelor, ministrul culturii, prim-ministru al României și vicepreședinte al Academiei Române. Statui sau busturi ale omului de stat se mai găsesc în Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Sighet, Rășinari și Ciucea, iar unități de învățământ ce îi poartă numele se află în București, Cluj Napoca, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Sighișoara și Miercurea Ciuc.”, se arată în comunicatul postat pe pagina oficială de facebook a Primăriei Municipiului Iași

Ei bine, toată această „escapadă” a „preamarelui” Chirica, n-a fost pe placul unor țuțeri cu limbarniță progresistă, căci imediat l-au luat cu citate julite de pe wikipedia și cu acuzații de antisemitism pe cel al cărui bust tocmai fusese proaspăt dezvelit de către primarul Municipiului Iași, la o postare de pe pagina de facebook a consilierului local PNL Ciprian Bostan.

Foto: captură facebook.com/ciprianbostanpentruiasi/

„Sub pretextul că între anii 1918 și 1924 în România s-ar fi infiltrat evrei din fostele imperii Austro-Ungaria și Rusia, guvernul prezidat de Octavian Goga, încălcând prevederile Constituției și obligațiile internaționale asumate de România, a publicat la 21 ianuarie 1938 Decretul nr. 169 privind revizuirea cetățeniei, în virtutea căruia evreii cetățeni români erau constrânși să-și dovedească cu acte dreptul la cetățenie””Octavian Goga propunea deportarea în Madagascar (concept cunoscut sub denumirea „Planul Madagascar”)”. Sursa: Wikipedia”, așa sună primul comentariu postat de către Tudor Leahu

Foto: captură facebook.com/ciprianbostanpentruiasi/

„Reiau si aici: Octavian Goga nu a fost acel politician antisemit care avea pe sigla partidului o zvastica?”, așa sună un al doilea comentariu, postat de către Iosif Prodan

Foto: captură facebook.com/ciprianbostanpentruiasi/

Deci, ce-ai făcut Bobiță? Primarul Iașului, Mihai Chirica, acuzat indirect că a dezvelit bustul unui „antisemit”?

Foto: captură facebook

PS: A se vedea și constata cum mai mereu și mereu atacurile asupra valorilor și reperelor noastre identitare vin din partea celor cu niște mesaje antagonice față de a celor care-și iubesc patria, neamul, credința, rădăcinile cu cerul și cu pământul…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info