Sindromul Stockholm la români: ne iubim călăii și opresorii mai mult decât o fac alte popoare
Monumentul Wesselenyi din Zalău
În Transilvania s-a împământenit și îndoctrinat populația cu iubirea pentru stăpânirile străine, alogene, samavolnice. Una dintre aceste reprezentări “culturale” este Monumentul Wesselenyi din Zalău.
.Din păcate de o astfel de îndoctrinare avem parte și astăzi, când monumentele închinate eroilor noștri, înaintașilor noștri sunt extirpate unul câte unul din piețele centrale ale orașelor din România, mai ales în Transilvania, vezi Oradea cu dărâmarea și exilarea statuilor lui Mihai Viteazul și Emanuil Gojdu, ținerea lui Mihai Eminescu de peste șase ani de zile între niște scânduri, cu statuia lui Avram Iancu pe cale de a fi îndepărtată la Turda, cu multe astfel de atacuri îndreptate împotriva identității românești.
Suntem învățați să îmbrățișăm “valorile europene” și în același timp să le abandonăm pe cele autohtone. Suntem învățați să ne iubim opresorii, devalizatorii, distrugătorii de țară. Suntem “reeducați” să iubim multinaționalele care ne fură, care ne jefuiesc fix așa cum odinioară ne jefuiau până la piele diverse imperii.
Iată de ce un roman care înțelege cu adevărat sensul ascuns și meschin al acestui “salut” nu ar trebui să mai salute NICIODATA cu “servus”! Slugile aflate în cautare de stăpân, care se complac în situația de a se umili, fie ca acel stăpân este Ungaria sau Austria, o pot face în continuare.
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment