Site icon Glasul.info

2 August 1909 – Trei flăcăi români din Olpret (Bobâlna) erau arestați pentru că purtau brâie sau panglici tricolore

2 August 1909 - Trei flăcăi români din Olpret (Bobâlna) erau arestați pentru că purtau brâie sau panglici tricolore

2 August 1909 - Trei flăcăi români din Olpret (Bobâlna) erau arestați pentru că purtau brâie sau panglici tricolore

Sub “civilizata” administrație ungurească din Transilvania aflată sub ocupația regimului dualist austro-ungar, dacă erai român puteai fi arestat, amendat, bătut, torturat și schingiuit “din orice și din nimic”. Astfel, dacă la un eveniment public, nuntă, botez, înmormântare sau ori alt eveniment public din viața socială purtai tricolorul românesc, fie un brâu tradițional, panglici sau cocarde tricolore, administrația ungurească din Ardeal se năpustea asupra acelor români cu o furie covârșitoare.

Pe data de 2 august 1909, care a coincis cu sărbătoarea Sfântului Ilie, în localitatea Olpret (n.r. Bobâlna) din comitatul Solnoc-Dăbâca, feciorii Gheorghe Radovan, Augustin Petriș, Florea Ciubaneănu, Ionuț Pop erau arestați pentru că purtau brâie sau panglici tricolore.  Pe Toader Sabadas jandarmii unguri l-au bătut până la sânge pentru că a refuzat să vorbească ungurește.

SE INTERZICE PORTUL NAŢIONAL!?
SE INTERZICE PORTUL NAŢIONAL!?

Până în data de 21 decembrie 1957 satul Bobâlna s-a numit Olpret. Da, aceeași localitate de unde s-a pornit în anii 1437-1438 cea mai importantă răscoală din Transilvania. Dovada că s-a moștenit genetic spiritul de revoltă la adresa barbariei și oprimării maghiare împotriva românilor. Răscoala de la Bobâlna pornise tot de la abuzuri grave, de la samavolnicii de neînchipuit îndreptate împotriva țăranilor români, și iată, la aproape cinci secole distanță, că nimic nu părea a fi se schimbat în bine pentru situația săracului român transilvănean. I se nega dreptul la identitate culturală, dreptul de a vorbi limba maternă și libertatea de a participa la evenimente publice, libertatea d întrunire paşnică şi la libertatea de asociere…

Și unii încă mai cântă ode și imnuri de slavă la adresa “activității civilizatoare” a Ungariei în Transilvania… Deșteaptă-te române, că ai dormit destul!

Exit mobile version