5 Iunie 1896 – Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de presă

La 5 Iunie 1896 a început procesul de presă din 5/17 iunie 1896, a ziarului „Lumina” din Giula (n.r. maghiară Gyula, un oraș din Ungaria cu o numeroasă comunitate de români). Procesul a avut loc la Curtea de jurați din Oradea-mare. Acuzatul: David Voniga, preot și învățător în Giula și redactor al „Luminei”,revistă socială, culturală şi ştiinţifică a românilor din Ungaria, înființată în anul 1894 chiar de David Voniga.

Substratul acuzației: Un articol intitulat „50 florini sau ispita dascălilor confesionali”, în care acuzatul a înfierat tendința maghiarizătoare a guvernului ungar, care a dispus a se distribui premii de câte 50 de florini învățătorilor de la școlile confesionale nemaghiare care au excelat în predarea limbii maghiare. Procurorul a găsit în acest articol delictul de „agitare contra Statului”. Acuzatul a fost condamnat la 1 lună temniță de stat și la 100 de florini amendă.

5 Iunie 1896 - Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de ziar
5 Iunie 1896 – Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de ziar

Florinul era o monedă, de obicei din aur. În limbile germanice, sunt numite gulden, care semnifică „din aur”. Monarhia austriacă a utilizat florinul (Gulden) începând din 1754. Austro-Ungaria avea drept monedă florinul austro-ungar (Gulden) de la constituirea sa, în 1867, până la înlocuirea acestei monede, în 1892, prin coroana austro-ungară. Până și forintul actual din Ungaria (HUF), este de fapt numele maghiar al florinului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
11 Mai 1762 - Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini "cei care duc pe furiș AUR peste graniță"
11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini “cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

Așadar, o amendă de 100 de florini însemna o amendă pecuniară destul de usturătoare, fiind vorba de o mică avere, pe lângă o condamnare de 1 lună de închisoare “de stat”. Din această pricină, “Lumina”, ,revistă socială, culturală şi ştiinţifică a românilor din Ungaria, înființată în anul 1894 chiar de David Voniga, a avut o viață foarte scurtă, efemeră.

5 Iunie 1896 – Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de presă

Articolul preotului David Voniga era îndreptat împotriva maghiarizării agresive prin școlarizare exclusiv în limba maghiară, o tendință pornită prin legile de maghiarizare ale contelui Trefort și ale șovinului Apponyi:

“(…) …a seduce şi câştiga învăţătorii confesionali cu premii de 50 de florini, de a-i face lacomi şi accesibili în schimbul acestei remuneraţiuni de a dezvolta, în favorul limbii maghiare şi în âdetrimentul învăţământului român, instruirea limbei maghiare mai mult progres dect pretinde legea”

David Voniga
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Manifestări aprobate la Budapesta împotriva Tratatului de la Trianon

mie iun. 5 , 2024
La data de 1 iunie a avut loc în fața Ambasadei României din Ungaria  un marș de protest împotriva Tratatului de la Trianon. Nu împotriva legilor  lui Aponny sau a tragerii pe roată a lui Horea și Cloșca sau a atrocităților săvârșite împotriva românilor de trupele hortyste în perioada 1940-1944 […]
Manifestări aprobate la Budapesta împotriva Tratatului de la Trianon

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News