O scurta istorie a politiei politice in Europa

Elisabeta I a Angliei(1558-1605) a organizat si ea, ceva mai tarziu, prima “politie politica” puternica si bine organizata din Anglia, condusa de lordul Francis Walshingam, care s-a distins ca unul dintre cei mai importanti spioni din evul mediu occidental.

Acesta a salvat-o pe regina de la peste 20 de tentative de asasinat si a condus-o spre esafod pe Maria Stuart, pretendenta catolica la tronul Angliei. Serviciul de spionaj extern, parte a politiei politice de sub conducera lui Walshingam a ajutat-o pe Elisabeta I sa zdrobeasca “Invincibila Armada” (1588) a Spaniei si sa declanseze expansiunea coloniala a regatului sau, pana atunci destul de sarac si de slab. Tot Elisabeta I a patronat pirateria de stat, care i-a adus mari bogatii in tezaurul regal.

O scurta istorie a politiei politice in Europa

Prima politie politica din Franta a luat fiinta prin grija cardinalului Richelieu (1585 – 1642), condusa de preotul capucin Joseph de Tremblay. Spionii lui Richelieu au subminat statele germane divizate, contribuind la alipirea de catre Franta a provinciilor Alsacia si Lorena.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Politiile politice au devenit standard pentru toate statele feudale din Europa dupa Revolutia burghezo-democratica din Franta de la 1789-1794, de teama efectelor acestui mare eveniment care a schimbat cursul istoriei.

Nu Romania socialista a inventat politia politica. Ar fi timpul ca lumea sa stie ca toate formatiunile statale, de acum 10.000 de ani si pana la “marile democratii occidentale”, in frunte cu SUA, au dispus si dispun inca de structuri de politie politica. Biroul de investigatii FBI este cea mai mare, mai dotata si mai puternica politie politica de pe glob.

Fostul presedinte al SUA, Ronald Reagan (1981-1989) a fost timp de mai multi ani informator al FBI (deci colaborator al securitatii) pentru statul California, avand acoperirea de actor la Hollywood, iar pseudonimul de agent informator “T-10”.

Politia politica din Regatul Romaniei s-a numit “Siguranta”, pe care regimul comunist a preluat-o schimbandu-i numele in “Securitate”.

Prima politie politica instrument al statului, avand si misiuni de spionaj pe plan extern din Rusia a luat fiinta in anul 1565 prin grija tarului Ivan al IV-lea (“cel Groaznic”) sub numele de “Opricinina”.

Tarul Rusiei, Alexandru al II-lea (1855-1881), a modernizat serviciul secret de securitate si spionaj care a fost denumit “Ohrana”. La inceputul anului 1900, sub domnia lui Nicolae al II-lea, “Ohrana” avea pe statele sale de plata peste 100.000 de agenti, distribuiti pe tot teritoriul Rusiei, precum si in toate capitalele lumii.

Frederic al II-lea (1740-1786), rege al Prusiei din dinastia de Hohenzollern, ramas in istorie sub numele de “Frederic cel Mare” a fost un stralucit conducator de osti. Acesta a purtat o serie de razboaie contra Asutriei, a luat parte la razboiul de sapte ani si la prima impartire a Poloniei in 1772.

In urma unei victorii rapide si stralucite impotriva armatei austriece , Frederic cel Mare a fost intrebat care este explicatia victoriei sale atat de decisive? Regele Prusiei a raspuns:

“In timp ce adversarul meu a avut un spion si o suta de bucatari, eu am avut o suta de spioni si un singur bucatar.”

Aceasta explica totul in legatura cu rolul atribuit spionajului de catre conducatorii germani de-a lungul timpului.

Istoria politiei politice in Europa, Francis Walshingam
Istoria politiei politice in Europa, Francis Walshingam

Sursa:

[1] Ghidul spionului roman, tainele unei vechi meserii, col.(r) Florian Garz

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Stefan cel Mare, fondatorul ...serviciilor de informatii

Dum feb. 15 , 2015
Cu toate distrugerile pe care le-au produs in spatiul romanilor din Moldova, Muntenia si Transilvania, si cu toate ca i-au tinut pe stramosii nostri o suta de ani in robie intre 1242-1342, venirea mongolilor a avut si urmari politice pozitive. Cucerirea mongola a dus si la desfiintarea stapanirii cumane din […]
Ștefan cel Mare, fondatorul ... Securității!, Regatul Ungariei împotriva steagului moldovean în bătălie

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News