libris.ro

Taranii din Moldova alaturi de fratii lor din Covasna. Români pentru Români.

Taranii din Moldova alaturi de fratii lor din Covasna. Români pentru Români.

Taranii din Moldova alaturi de fratii lor din Covasna. Români pentru Români. Enoriasii parohiilor ortodoxe Casin I si Casin II judetul Bacau au venit astazi, de Pomenirea Mortilor (Mosii de Toamna), la slujba de la cele doua biserici, incarcati cu daruri (ulei, zahar, faina, orez, malai, colaci, vin, fructe, borcanele cu zacusca, dulceata, paste fainoase) pentru taranii din satul Dobarlau Vale si pentru cele 15 fetite aflate in grija Manastirii Marcus. Este pentru a doua oara cand acesti vrednici urmasi ai Voievodului Stefan cel Mare si Sfânt transmit mesajul lor de dragoste româneasca fratilor si surorilor lor din Covasna, prin intermediul actiunii Români pentru Români.

Taranii din Moldova alaturi de fratii lor din Covasna. Români pentru Români

Durerea si puterea sunt deopotriva de mari in Dobarlau Vale. Puterea Credintei este nesfarsita. Am mers din casa in casa. I-am sarutat mana lui tanti Maria, o mama ce si-a purtat toata viata in brate copilul lovit inca de mic de o cumplita boala ce il impiedica sa mearga. Am gasit-o insa senina, linistita, culegand cativa morcovi din micuta ei gradina. Si-a scuturat mainile de praf si ne-a imbratisat cu o privire de cer, lacrimand atunci cand a auzit ca taranii din Moldova i-au trimis dragostea lor.

Taranii din Moldova alaturi de fratii lor din Covasna. Români pentru Români, foto: Mihai Tirnoveanu
Taranii din Moldova alaturi de fratii lor din Covasna. Români pentru Români, foto: Mihai Tirnoveanu

Nea Luca, veteranul de razboi care a luptat pe frontul de est ne-a primit semet, dar si lui i-a tremurat lumina din ochi cand i-am spus din partea cui venim. Pentru ce ai luptat nea Luca? „Pentru Credinta si Neam”, ne-a raspuns raspicat. A facut parte din Vanatorii de Munte, „Divizia de Cremene” a generalului Ion Dumitrache. Un om de o tarie rara este nea Luca. Merge in fiecare duminica la biserica, sta la toata slujba, si printre altele o data pe saptamana face un drum de 40 kilometri dus-intors cu bicicleta pana in comuna vecina. Are 96 de ani. Hristos sa-i dea putere si fericire in continuare.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Dupa ce aproape terminasem de impartit pachetele, parintele Lucian Pozna care ne-a insotit tot drumul, inca de la intrarea in sat, ne-a facut brusc semn sa oprim masina. Pe ulita am zarit cu greu (se lasase noaptea intre timp) un crestin ce mergea destul de grabit. Unde mergi Ionut, il intreba parintele. „Ma duc la tanti Ileana, am ceva pentru ea…” Baiatul tinea in maini o felie de paine. Tanti Ileana este imobilizata la pat cu picioarele pline de rani supurande din cauza unei suferinte cronice. Ionut ii ducea o felie de paine. Capatata de undeva…

Ne-am dat seama atunci ca ne-am intalnit cu una dintre rugaciunile pentru care Dumnezeu mai tine lumea pe acest pamant: cu Ionut si felia lui de paine. Pe ulita satului, intr-o noapte fara multa luna, ne-am intalnit cu lacrima lui Hristos care alina suferinta. Acea bucata de paine din mana tanarului, Conteaza, ea este o bogatie mai mare decat tot aurul adunat de lumea pacatoasa. Durere si Credinta am vazut astazi.

Pe cand soarele era demult apus am ajuns la Manastirea Marcus. Fetitele aflate in grija maicutelor ne-au primit cu mare bucurie, nu neaparat atat datorita darurilor, ci mai curand datorita faptului ca cineva a venit la ele, datorita faptului ca mainile unor femei aflate „departe”, au randuit printre altele, si borcanele de dulceata, compot si zacusca pentru ele.

Aceasta este solidaritatea româneasca. Icoana Parintelui Arsenie Boca vegheaza aceasta familie crestina de la Marcus, care a mai adoptat intre timp trei copii ce ramasesera acum in prag de iarna fara un acoperis deasupra capului. Mare este Dumnezeu.

Hristos sa-i rasplateasca pe taranii moldoveni din Casin, sa-i dea sanatate si spor in toate domnului Mihai Fudulache care a asigurat transportul alimentelor, si sa-i intareasca pe vrednicii preoti de la cele doua parohii in fata vremurilor ce vor veni.

Doamne ajuta, dragi prieteni!

Autor/Foto: Mihai Tirnoveanu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info