Românii din Cernăuți au nevoie de ajutor pentru a recupera Palatul Cultural al Românilor, visul comunității românești din Cernăuți pentru multa vreme după ocupația sovietică a nordului Bucovinei.
Palatului Cultural-National al Românilor din Cernăuți, edificiu cultural ridicat prin eforturile si cheltuiala romanilor, a ajuns dupa ocuparea Bucovinei sub administratie sovietica.
Acum, dupa atatea decenii de la instrainarea sa, secția regională a Fondului proprietății de stat din Ucraina scoate la licitatie acest edificiu cultural romanesc.
Societatea “Golgota” infiintata de romanii din regiunea Cernăuți isi doreste ca acest edificiu cultural sa revina in proprietatea romanilor si sa serveasca scopului sau initial de a promova cultura si valorile nationale romanesti.
[info]
Dulce-amar. Povestea unui refugiat din Cernauti[/info]
Românii din Cernăuți au nevoie de ajutor pentru a recupera Palatul Cultural al Românilor
Vasile Raut, unul dintre cernautenii care viseaza ca Palatul Cultural al Românilor sa revina in posesia românilor din Cernăuți, lanseaza cu multa speranta un apel catre românii care pot sprijini aceasta initiativa prin care se doreste mentinerea in viata a românismului in nordul Bucovinei:
“Secția regională a Fondului proprietății de stat din Ucraina anunță vinderea la licitație a Palatului Cultural al Românilor din Cernăuți – clădire construită pe banii românilor . Clădire care este visul comunității românești din Cernăuți după ocupația sovietică din 1940! Cerem ajutor! Sunt mulți oameni bogați în România – sunt mulți oameni cu suflet – poate strigătul nostru de disperare va ajunge la inimile voastre !!! Cu multă speranță și respect din Cernăuți!!!”, scrie Vasile Raut
Sursa: Glasul.info
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.