RSS
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Europarlamentarul Laurentiu Rebega: Geografic, Ucraina este în Europa, dar, politic, liderii săi au trimis-o dincolo de Afganistan, pe lângă Statul Islamic!

Print Friendly, PDF & Email

Europarlamentarul Laurentiu Rebega: Geografic, Ucraina este în Europa, dar, politic, liderii săi au trimis-o dincolo de Afganistan, pe lângă Statul Islamic!

Europarlamentarul român Laurentiu Rebega le-a adresat o scrisoare deschisa ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, si sefului Misiunii Ucrainei la UE, Mykola Tochytskyi, in care protesteaza cu privire la noile prevederi ale legii invatamantului din Ucraina prin care minoritatile etnice isi pierd dreptul de a invata in limba materna:

“Doresc prin aceasta să vă fac cunoscut faptul că protestez energic față de Noua Legea a Educației, adoptată marți, 5 septembrie 2017, în Rada Supremă. Legea 3419-D aruncă în aer situația și așa chinuită a comunităților de români din Ucraina. Legea adoptată de Legislativul de la Kiev reia și ridică la un nivel alarmant o politică agresivă de deznaționalizare a minorităților etnice din Ucraina. Este distrus, nimicit, anulat un sistemul educațional care, pentru multe minorități, avea o tradiție de sute de ani!

Prin această lege, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, adoptată de Consiliul Europei, prin care „statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă” este, pur și simplu, castrată în Ucraina!

Înlocuirea treptată a materiilor care se predau în limba română cu alte cursuri în limba ucraineană, face ca, până în 2027, învățământul în limba română să rămână doar în clasele primare, iar în clasele medii (V-IX) învățământul să fie în limba de stat, cu elemente în limba română / în limba minorității respective. Deduc de aici că nici măcar situația claselor gimnaziale nu e foarte clară, atăta timp cât „învățământul în limba de stat cu elemente în limba română” e la fel de amibguu ca și angajamentul Ucrainei privind protecția minorității românești.”

Cea mai buna oferta la Manuale. Reduceri + dublu puncte de fidelitate + vouchere cadou!

Europarlamentarul Laurentiu Rebega: Geografic, Ucraina este în Europa, dar, politic, liderii săi au trimis-o dincolo de Afganistan, pe lângă Statul Islamic!

Dreptul minorităților la învățământul în limba maternă, la nivelurile mediu și superior este un vector identitar, cultural și istoric, esențial. Anularea acestuia este un act condamnabil și de netolerat! Nu voi asista pasiv la amputarea identitară și spirituală a celor 400.000 de etnici români care trăiesc în prezent în Ucraina! Demersurile mele nu se vor opri până când autoritățile ucrainiene nu vor reconsidera din temelii noua Lege a Educației, astfel încât românilor autohtoni din Bucovina de nord, Herța, Basarabia de sud, ori Maramureșul de peste Tisa nu li se va garanta dreptul de a urma școala în limba lor maternă, la toate nivelurile!

Prin această acțiune, clasa politică de la Kiev nu face decât să perpetueze despotismul Imperiului țarist și totalitarismul sovietic, regimuri care au urmărit cu obstinație rusificarea teritoriilor ocupate.

România a cedat nepermis de mult în Tratatul de bază româno-ucrainean din 1997. A fost un tratat în care am sacrificat drepturi istorice cu gândul că un viitor comun european ar putea vindeca rănile nedreptăților suferite de români. România a cedat, iar Ucraina ne-a întors spatele!

Poate că, geografic, Ucraina este în Europa, dar, politic, liderii săi au trimis-o dincolo de Afganistan, pe lângă Statul Islamic! Din punct de vedere moral, Ucraina a încetat să fie un stat european!

Excelențele Voastre, în acest al 12-lea ceas, vă rog să transmiteți domnului Președinte Petro Poroșenko solicitarea de a nu promulga această lege!”

 


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline