Elogiul ”cumințeniei”: ideologia fricii

În ordine, cei mai mulți dintre noi am înțeles că trebuie să stăm cuminți în casă, foarte cuminți chiar, astfel încât de-abia să ni se audă respirația si să ne facem bilet de voie și când trecem dintr-o cameră în alta…dar și mai greu înțeleg elogiul adus acestei cumințenii care se face pe toate canalele media.

Triumful stării de plantă este adus la apogeu și făcut ideologie. Vezi tot felul de vedete îmbrăcate ”de casă”, cum stau ele ca niște cățeluși dresați si fac frumos la tv. pentru a da poporului, în fine, fanilor, exemplu!

Unele fac sucuri naturale cu mânuțele lor date cu ojă si după aceea se apucă de gimnastică casnică să ne arate că se poate, dându-ne în general tot felul de sfaturi si exemple că, din nou, se poate, se poate cu ușurință arestul la domiciliu fără ca viața să fie afectată.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Da, viața de plantă nu e afectată, în schimb cea de OM, da. Libertatea nu face genoflexiuni în casă si nu se uită la ”știri” ca la icoană. Libertatea crede numai în Hristos.

Protest împotriva noului Cod Administrativ, București, 29 iulie 2018, Foto: Fandel Mihai
Protest împotriva noului Cod Administrativ, București, 29 iulie 2018, Foto: Fandel Mihai

Toate aceste vedete joacă în piesa ,,Elogiul cumințeniei” fără poate să-și dea seama, rolul Doinei Cornea de la sfârșitul lui decembrie 1989, când la îndemnul lui Brucan si Ion Iliescu, făcea apel la oameni să stea în casă, căci altfel îi omoară ”teroriștii”.

Studenții din Universitatea București au vrut atunci să organizeze primul miting împotriva regimului bolșevic Iliescu-Brucan-Roman, demersul lor, cu adevărat istoric, neputând fi concretizat din cauza acelui apel difuzat la televiziunea ”română” și ”liberă”.

Paradoxul este ”sublim” și se explică prin manipularea oamenilor de face un ”bine” si de a fi în același timp ”cuminți”, exploatându-se atunci concomitent teama dar si dorința legitimă de pace și de “victorie” a binelui. Aceiași oameni au iesit cu câteva zile înainte, perfect conștienți de pericol, cu piepturile goale în fața gloanțelor biruind groaza, aceiași oameni au stat mai apoi în case de frică că îi omoară teroristii si că destabilizează ”noul” regim, căci Cineva ”de-al lor”, le-a spus asta.

Fiecare perioadă cu ”vedetele” ei, fiecare regim, de fapt același, se ”legitimează” și manipulează, configurează situația și prin ”fanii” poporului, aceștia fiind vectori conștienți sau nu, ai propagării politicii, ideologiei sistemului, mai ales când sunt scoși din joben, în situații de ”criză”, asemenea unor iepuri cu urechile mari cât casa în care trebuie să stăm.

Să stăm cuminți, un termen denaturat de fapt, căci în sensul propriu, el are o conotație total inversă celei pe care ideologia fricii vrea acum să ne-o dea, impună. Filmulețele cu astfel de vedete din tot felul de țări sunt difuzate printr-o comandă unitară în întreaga lume, e plin netul si televiziunile de ele, personal, mă enervează enorm…dar ce să zic, am voie măcar să mă enervez, să exist măcar ca Om, sau trebuie să devin un roboțel ascultător cu un program de ”cumințenie” băgat în creier?

Să stăm așadar în sensul cel adevărat, cu Minte si cuminți în fața lui Hristos, nu în fața dușmanilor Omului, căci Suntem Oameni, nu plante, dar până si plantele au instinctul de a merge după Soare, căci toate pe acest pământ sunt lăsate de Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Mihail a Biruit oastea întunericului, Hristos a Înviat, luați aMinte!

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns

Next Post

Acuzații grave: "Știaţi încă din decembrie 2019 despre urgia care urma să se abată şi asupra României!"

Dum apr. 12 , 2020
Nicuşor Halici, deputat PSD de Vrancea, aduce niște acuzații extrem de grave la adresa liberalilor. Politicianul social democrat îi consideră responsabili pe liberalii din județul Vrancea pentru problemele apărute pe fondul pandemiei de COVID-19, spunând că aceștia mint și demonstrează că sunt de o incompetență de parcă “abia ieri au […]

Poate vă place și:

libris.ro