Elogiul ”cumințeniei”: ideologia fricii

În ordine, cei mai mulți dintre noi am înțeles că trebuie să stăm cuminți în casă, foarte cuminți chiar, astfel încât de-abia să ni se audă respirația si să ne facem bilet de voie și când trecem dintr-o cameră în alta…dar și mai greu înțeleg elogiul adus acestei cumințenii care se face pe toate canalele media.

Triumful stării de plantă este adus la apogeu și făcut ideologie. Vezi tot felul de vedete îmbrăcate ”de casă”, cum stau ele ca niște cățeluși dresați si fac frumos la tv. pentru a da poporului, în fine, fanilor, exemplu!

Unele fac sucuri naturale cu mânuțele lor date cu ojă si după aceea se apucă de gimnastică casnică să ne arate că se poate, dându-ne în general tot felul de sfaturi si exemple că, din nou, se poate, se poate cu ușurință arestul la domiciliu fără ca viața să fie afectată.

Da, viața de plantă nu e afectată, în schimb cea de OM, da. Libertatea nu face genoflexiuni în casă si nu se uită la ”știri” ca la icoană. Libertatea crede numai în Hristos.

Protest împotriva noului Cod Administrativ, București, 29 iulie 2018, Foto: Fandel Mihai
Protest împotriva noului Cod Administrativ, București, 29 iulie 2018, Foto: Fandel Mihai

Toate aceste vedete joacă în piesa ,,Elogiul cumințeniei” fără poate să-și dea seama, rolul Doinei Cornea de la sfârșitul lui decembrie 1989, când la îndemnul lui Brucan si Ion Iliescu, făcea apel la oameni să stea în casă, căci altfel îi omoară ”teroriștii”.

apiland.ro

Studenții din Universitatea București au vrut atunci să organizeze primul miting împotriva regimului bolșevic Iliescu-Brucan-Roman, demersul lor, cu adevărat istoric, neputând fi concretizat din cauza acelui apel difuzat la televiziunea ”română” și ”liberă”.

Paradoxul este ”sublim” și se explică prin manipularea oamenilor de face un ”bine” si de a fi în același timp ”cuminți”, exploatându-se atunci concomitent teama dar si dorința legitimă de pace și de “victorie” a binelui. Aceiași oameni au iesit cu câteva zile înainte, perfect conștienți de pericol, cu piepturile goale în fața gloanțelor biruind groaza, aceiași oameni au stat mai apoi în case de frică că îi omoară teroristii si că destabilizează ”noul” regim, căci Cineva ”de-al lor”, le-a spus asta.

Fiecare perioadă cu ”vedetele” ei, fiecare regim, de fapt același, se ”legitimează” și manipulează, configurează situația și prin ”fanii” poporului, aceștia fiind vectori conștienți sau nu, ai propagării politicii, ideologiei sistemului, mai ales când sunt scoși din joben, în situații de ”criză”, asemenea unor iepuri cu urechile mari cât casa în care trebuie să stăm.

Să stăm cuminți, un termen denaturat de fapt, căci în sensul propriu, el are o conotație total inversă celei pe care ideologia fricii vrea acum să ne-o dea, impună. Filmulețele cu astfel de vedete din tot felul de țări sunt difuzate printr-o comandă unitară în întreaga lume, e plin netul si televiziunile de ele, personal, mă enervează enorm…dar ce să zic, am voie măcar să mă enervez, să exist măcar ca Om, sau trebuie să devin un roboțel ascultător cu un program de ”cumințenie” băgat în creier?

Să stăm așadar în sensul cel adevărat, cu Minte si cuminți în fața lui Hristos, nu în fața dușmanilor Omului, căci Suntem Oameni, nu plante, dar până si plantele au instinctul de a merge după Soare, căci toate pe acest pământ sunt lăsate de Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Mihail a Biruit oastea întunericului, Hristos a Înviat, luați aMinte!

Autor: Mihai Tîrnoveanu


About the Author

Mihai Tirnoveanu
Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]