La data de 12 mai 1909 se năștea în localitatea Prigor din județul Caraș-Severin, sociologul și geopoliticianul român Anton Golopenția, unul dintre fondatorii școlii românești de geopolitică.
A colaborat cu Dimitrie Gusti la elaborarea de studii de sociologie și filozofie. Tot sub conducerea lui Dimitrie Gusti, Anton Golopenția a turnat, împreună cu Henri Stahl, filmul sociologic Un sat basarabean – Cornova (1931).
“La 14 ianuarie 1932 a fost prezentat în premieră la București filmul sociologic ‘Un sat basarabean – Cornova’, realizat de Anton Golopenția împreună cu echipa lui și girat de Dimitrie Gusti. În aceeași perioadă, Anton Golopenția, tânăr sociolog strălucit, format la școala marelui Dimitrie Gusti, a scris și un studiu intitulat ‘Aspecte ale procesului de orășenizare a satului Cornova’. Ca atâția alți oameni de valoare, Anton Golopenția a fost întemnițat de regimul comunist pe nedrept, pe motive politice și a murit în 1951, la numai 42 de ani în închisoarea Văcărești.”, a spus istoricul literar Alex Ștefănescu la Trinitas TV
În anii ’40, Anton Golopenția a efectuat cercetări în regiunile Harkov și Donețk ale Ucrainei de astăzi, pentru identificarea românilor de la Est de Bug.
Activitatea și preocupările sale nu au fost pe placul sovieticilor, astfel că este arestat la 16 ianuarie 1950 și moare un an și jumătate mai târziu în penitenciarul Văcărești.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
12 mai 1933 – Este data la care ne părăsea dintre cei vii scriitorul român Jean Bart (pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P. Botez). Pseudonimul de Jean Bart l-a împrumutat de la un faimos corsar flamand al secolului al XVII-lea. Eugeniu P. Botez s-a născut la 28 noiembrie 1874 la […]