De 1 Decembrie, privirea către Eroii care au făcut România Întreagă!

150 de Torțe pentru Eroii Români din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, Foto: Facebook / Mihai Tîrnoveanu

De 1 Decembrie, privirea către Eroii care au făcut România Întreagă!
La ora 14 vom fi la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului purtând în inimi ostașii Armatei Române căzuți aici. Pe urmele lor mergem, îi regăsim în morminte și-n jurnalul scriitorului Constantin Gane care a luptat la Valea Uzului:

„La dreapta cum intri sunt trei morminte proaspete, acoperite cu flori. Pe crucile de lemn sunt trei nume săpate: Borcescu, Mihuţescu, Bătrânul. Pe cel din urmă l-am cunoscut puţin. Un tânăr sublocotenent de rezervă, mort în fruntea plutonului său.

Pe Mihuțescu îl țineam bine minte. Un băiat înalt, subțire, cu păr bălai cum e mătasa de porumb. Învăţător de prin Olt, pripăşit în Moldova [..] Era locotenent. La un atac, pe Lapoş, în fruntea companiei lui, a fost prins într-un foc încrucişat de mitraliere.

Înaintând prin ploaia de gloanțe, striga soldaților din urmă:

“După mine, băieţi! Cine-o cădea să cadă, dar cine-o ajunge s-arate străinului ce poate un Român!“ A murit acolo, ciuruit de gloanțe, iar peste trupul lui au trecut Românii şi-au arătat ce pot!
Borcescu, căpitan activ, comanda batalionul. Firea lui veselă şi glumeață, inima lui blândă şi iertătoare, sufletul lui curat şi drept, făcuse din omul acesta un fel de icoană de sfânt la care se închinau soldații. La Bucşiu se smucise din mâna Ungurului, dar de obuzul Neamțului nu i-a fost să scape. L-a spintecat o schijă de obuz, pe Valea Uzului, la postul lui de comandă.”

De Ziua Națională, privirea către Eroi!

Mihai Tirnoveanu

Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns