Luni, 01 Martie 2021, membrii Comunității Identitare Iași au mers la Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău pentru a onora ziua de naștere a marelui povestitor român.
Aproape de ceasul amiezii, câțiva reprezentanți ai Comunității Identitare Iași s-au întâlnit pe Strada Simion Bărnuţiu nr. 4 pentru a marca acest moment special din viața culturală a dulcelui Târg al Ieșilor.
Cartierul Țicău din Iași a suferit multe schimbări de pe vremea marelui povestitor Ion Creangă, însă prima casă memorială din România, Bojdeuca lui Ion Creangă, rămâne în continuare o atracție irezistibilă.
Așteptând în fața casei memoriale venirea celorlalți membri din Comunitatea Identitară Iași, am fost martorii vizitei unei familii din Galați, venită special de 1 Martie pentru a vedea Bojdeuca tocmai de ziua de naștere a lui Ion Creangă.
La scurtă vreme după plecarea familiei din Galați, a poposit o echipă a TVR pentru a capta câteva secvențe video, probabil pentru vreun reportaj sau pentru vreo scurtă pastilă culturală care să marcheze ziua de naștere a marelui povestitor român.
“1 Martie, ziua de naștere a celui mai mare povestitor pe care l-au dat plaiurile Moldovei: Ion Creangă, prieten de suflet și sfetnic de nădejde pentru Luceafărul poeziei românești, marele poet Mihai Eminescu.
Am poposit anume azi la Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, pentru a contempla unul din locurile unde a trăit și a creat pentru Neamul Românesc o operă încă inegalabilă în literatura română. Creangă a fost și rămâne unic prin ceea ce adus în literatura română și prin curentul cultural pe care l-a lansat în niște vremuri poate chiar mai tulburi decât cele de azi.”, a scris pe facebook Fandel Mihai, redactorul șef al publicației Glasul.info
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La București, Alianța Părinților cheamă lumea la un protest. „Duminică, 7 Martie, începând cu orele 15.00, vă așteptăm la Parcul Izvor în fața Parlamentului la manifestație, pentru Libertate”, anunță Alianța Părinților într-un eveniment promovat pe Facebook. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-COV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, într-o conferință […]