Prețurile mondiale la alimente cresc pentru a zecea lună consecutiv

12 aprilie 2021, Roma – Potrivit datelor publicate recent de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), prețurile globale ale mărfurilor alimentare au crescut în martie, marcând o creștere lunară continuă. Cea mai semnificativă creștere a fost observată în cotațiile de uleiuri vegetale și produse lactate.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, ce determină fluctuațiile lunare ale prețurilor mondiale pentru cele mai tranzacționate produse alimentare, a constituit în luna martie o valoare medie de 118,5 puncte, în creștere cu 2,1 procente față de luna anterioară atingând cel mai înalt nivel din iunie 2014.

Tendințele au variat în funcție de tipurile mărfurilor. Creșterea din martie se datorează în principal majorării Indicelui FAO al prețului uleiului vegetal cu 8,0 la sută față de luna precedentă și care a atins cota maximă din ultimii 10 ani. Prețurile uleiului de soia au crescut brusc, fiind determinate, parțial, de cererea fermă a producătorilor de biodiesel.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Indicele FAO al prețului lactatelor a crescut cu 3,9% față de februarie. Prețurile la unt s-au majorat ca rezultat al creșterii cererii în baza așteptărilor de redresare a sectorului alimentar și, în parte, de aprovizionările stricte din Europa. Prețurile laptelui praf, de asemenea, au crescut pe fonul sporirii importurilor în Asia, în special în China, dar și din cauza scăderii producției în Oceania și a disponibilității reduse a containerelor de transport naval în Europa și America de Nord.

Indicele FAO al prețului cărnii, de asemenea, a crescut cu 2,3% față de februarie, datorită importurilor efectuate de China și creșterii volumului de vânzări interne în Europa înainte de sărbătoarea de Paște, ceea ce a și dus la augmentarea cotațiilor de carne de pasăre și de porc. Prețurile cărnii de vită au rămas constante, în timp ce prețurile celei de ovine au scăzut, deoarece vremea secetoasă din Noua Zeelandă i-au împins pe fermieri să-și vândă marfa repede și la un preț redus.

Pe de altă parte, Indicele FAO al prețului cerealelor a scăzut cu 1,8 procente, chiar dacă este cu 26,5 la sută mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2020. Prețurile la exportul de grâu au scăzut cel mai mult, ce prezintă astfel, oferta bună și perspectivele favorabile de producere pentru culturile din anul în curs. Au scăzut, de asemenea și prețurile porumbului și orezului, în timp ce prețurile pentru sorg s-au ridicat.

La fel a cunoscut o diminuare și Indicele FAO al prețului zahărului, cu 4,0 la sută, declanșată de exporturi potențiale mai mari din India. Totuși, este cu peste 30 la sută mai înalt, în comparație cu nivelul său din aceeași perioadă a anului precedent.

Perspective pozitive de recoltă a cerealelor în 2021

FAO se așteaptă ca producția mondială de cereale în 2021 să crească pentru al treilea an consecutiv datorită condițiilor favorabile din unele țări și și-a modificat, respectiv, estimările privind producția globală de grâu.

Astfel, în acest an, se preconizează ca producția mondială de grâu să atingă un nou record – de 785 de milioane de tone, în creștere cu 1,4% față de anul trecut, determinat de o revenire accelerată în cea mai mare parte a Europei și pe fonul estimării unei recolte record în India.

Un volum de recoltă peste medie, de asemenea, este preconizat și pentru porumb, și anume roadă record în Brazilia și o creștere mutianuală în Africa de Sud, se arată în Rezumatul FAO privind cererea și oferta cerealelor, publicat la 8 aprilie, curent.

În sezonul agricol 2020 – 2021, consumul global de cereale se așteaptă să ajungă la 2.777 milioane de tone și va înregistra o creștere cu 2,4% față de anul precedent. Acest fapt va fi determinat, în mare parte, de creșterea consumului de grâu și orz pentru hrana animalelor în China, unde sectorul zootehnic își revine după ce a fost afectat de pesta porcină africană.

Se estimează ca, la sfârșitul anului 2021, stocurile mondiale de cereale să scadă cu 1,7% în comparație cu nivelul lor la deschiderea sezonului, ajungând la 808 milioane de tone. În situația când prognozele arată creșterea nivelului de consum, raportul dintre stocurile de cereale și consumul acestora se va diminua la 28,4%, ajungând, în sezonul 2020 – 2021, la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani.

De asemenea, FAO și-a ridicat prognoza pentru comerțul mondial cu cereale în perioada 2020 – 2021 la 466 milioane de tone, o creștere de 5,8% față de anul precedent. Creșterea ar fi impulsionată de comerțul cu cereale furajere, datorită achizițiilor de porumb, în cantități fără precedent, de către China. La fel, se preconizează o creștere de 6 la sută a comerțului internațional cu orez, față de anul trecut.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Live! Polițiștii protestează în fața Guvernului României! Cer demisia premierului Florin Câțu!

mie apr. 14 , 2021
,,Subfinanţarea Poliţiei ucide. Cerem dotarea cu echipamente adecvate misiunilor încredinţate” Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. Polițiștii cer demisia Guvernului Cîțu și a ministrului de Interne, Lucian Bode. Video aici Urmăriți Glasul.info și pe Google News ,,Revendicările, transmise premierului încă din data […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News