Conflictele şi șocurile meteorologice influenţează negativ securitatea alimentară chiar și pe fondul creșterii producției globale de alimente.
Raportul FAO notează recolte în redresare în majoritatea țărilor sărace cu deficit de alimente.
22 septembrie 2017, Roma – Recoltele robuste din America Latină și redresarea condițiilor agricole din Africa de Sud duc spre îmbunătățirea situației mondiale a aprovizionării cu alimente, dar conflictele civile în curs de desfășurare și șocurile legate de climă afectează progresul către reducerea foametei, se menţionează în noua ediție a raportului FAO privind perspectivele recoltelor și situația alimentară.
Uraganele din Caraibe și inundațiile din Africa de Vest ar putea dezechilibra producția agricolă locală, dar tendințele mai largi ale producției alimentare sunt pozitive, susţinute de așteptările record la producţia de cereale în mai multe țări.
Aproximativ 37 de state, dintre care 28 sunt în Africa, solicită asistență externă pentru alimente, potrivit raportului trimestrial.
Situaţia din ţările – Afganistan, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Republica Democratică Coreeană, Republica Democrată Congo, Djibouti, Eritreea, Etiopia, Guineea, Libia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambic, Myanmar, Niger, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone, Somalia, Sudanul de Sud, Sudanul, Swaziland, Siria, Uganda, Yemen și Zimbabwe este neschimbată din luna iunie.
Conflictele continuă să aibă un impact puternic asupra agriculturii și securității alimentare în Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Irak, nordul Nigeriei, Somalia, Sudanul de Sud, Siria și Yemen și au adesea efecte ulterioare în alte părţi – din cauza persoanelor strămutate și a insecurității civile sporite. Șocurile meteorologice din 2017, inclusiv seceta, au agravat impactul conflictelor în unele țări, în special în Somalia și în Etiopia de Sud.
Revenirea după El Niño
Producția globală de cereale este estimată să atingă un nivel record în 2017 estimat la 2 611 de milioane de tone. În timp ce acest lucru se datorează potenţialului major din Argentina și Brazilia, este de remarcat creșterea așteptată a producției agregate în Africa cu mai mult de 10% în acest an, determinată de creșterea recoltelor de porumb din Africa de Sud, afectate puternic de fenomenul meteorologic El Nino de anul trecut, și producția de grâu în țările din Africa de Nord.
Producția agregată de cereale în Statele cu Venituri Scăzute și Deficit de Alimente (SVSDA) se așteaptă, de asemenea, să crească cu 2,2% în acest an, reducând necesităţile de import, potrivit noilor estimări ale FAO.
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri