4 Aprilie 1535 – Înţelegerea antiotomană dintre voievodul Moldovei, Petru Rareş, şi Ferdinand de Habsburg

Încercând să continue politica antiotomană a tatălui său, Ștefan cel Mare, Petru Rareș și-a folosit la maxim talentul diplomatic pentru a crea alianțe militare care să-l sprijine împotriva turcilor.

Presat de politica expansionistă tot mai agresivă a Imperiului Otoman, domnitorul moldovean Petru Rareș este nevoit la 4 aprilie 1535 să semneze un acord secret Ferdinand de Habsburg, regele Ungariei. Prin acest acord, „regele maghiar urma a-l sprijini și ajuta pe domnitorul moldovean împotriva dușmanilor săi, în special împotriva turcilor”. Promsiunile celui care făcea parte din Casa de Habsburg au rămas însă doar pe hârtie… Cu șașe ani în urmă, Petru Rareș îi administrase o înfrângere usturătoare lui Ferdinand de Habsburg la 21 octombrie 1529 la Feldioara, domnitorul moldovean reușind atunci să captureze  printre altele și 50 de tunuri mari „de spijă” (n.r. de fontă).

Victorie străluictă a lui Petru Rareș împotriva lui Ferdinand de Habsburg la 21 octombrie 1529 la Feldioara

4 Aprilie 1535 - Înţelegere antiotomană dintre voievodul Moldovei, Petru Rareş, şi Ferdinand de Habsburg
4 Aprilie 1535 – Înţelegere antiotomană dintre voievodul Moldovei, Petru Rareş, şi Ferdinand de Habsburg

La fel ca tatăl său Ștefan cel Mare, și Petru Rareș se implică foarte mult în Transilvania unde intervine în lupta pentru coroana Ungariei dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg. Din coroana Ungariei nu mai rămăsese mare lucru după înfrângerea decisivă a regatului ungar îm Bătălia de Mohacs. Dar deși era mai mult un titlu simbolic, mai ales după ce cea mai mare parte a teritoriului Ungariei fusese ocupat de către turci, lupta se dădea pentru teritoriul încă neocupat de către Imperiul Otoman și pentru „legitimitatea” de a conduce și voievodatul Transilvaniei, închinat de asemenea turcilor prin supunerea lui Ioan Zapolya către poarta otomană.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În acest conflict se implică și Petru Rareș, „pentru a-și consolida stăpânirea domeniilor moștenite de la Ștefan cel Mare (Cetatea Ciceu și Cetatea de Baltă) și chiar a extinde aceste posesiuni”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Vitali Holostenco, ucraineanul executat la Tiraspol sub acuzația de spionaj pentru România

vin apr. 5 , 2024
La inițiativa URSS, în anul 1921 era înfiinţat Partidul Comunist din România (P.C.d.R.), care va fi dirijat exclusiv de către autoritățile sovietice de la Moscova. În comparație cu celelalte partide comuniste din Europa interbelică, P.C.d.R. va avea cei mai puţini membri, iar grosul acestora îl constituiau alogenii. Secretarii generali ai […]
Vitali Holostenco, ucraineanul executat la Tiraspol sub acuzația de spionaj pentru România

Poate vă place și:

libris.ro