5 mai 1941 – Ca urmare a Conferinței de la Viena prin care Ungaria a fost obligată să restituie o parte din Ardealul ocupat, guvernul horthyst introduce pedeapsa cu moartea „pentru cei care periclitează interesele statului”

„Ca urmare a Conferinței de la Viena din 5 aprilie – 5 mai 1941 privind noua ordine în Balcani, prin care Ungaria a fost obligată să restituie o parte din Ardealul ocupat, guvernul horthyst introduce pedeapsa cu moartea „pentru cei care periclitează interesele statului”.

Măsura îi vizează pe românii din Ardealul de Nord și de Nord-Vest, în special din Țara Oașului, unde revolta antimaghiară a crescut în intensitate.

Ungurii au fost îndemnați „să pună pumnul în gură și baioneta în spatele valahilor din Ardealul eliberat (de maghiari – n.n.) care vor fi dovediți că gândesc măcar împotriva statului și intereselor ungare, gonindu-i ca pe niște câini de pe pământul sfânt al Ungariei.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Textele de mai sus sunt note informative din dosarele SSI, Serviciul Special de Informații al României, fila 48 respectiv fila 65 din dosarul SSI 68/1941.

„Populația maghiară (n.r. din Transilvania) se teme că în eventualitatea acestui caz atât românii din Ardealul cedat cât și cei din restul țării vor răzbuna ororile comise de populația și armata maghiară față de români în timpul ocupației. Datorită acestor versiuni, s-a observat că mare parte din maghiari au renunțat la atitudinea lor dușmănoasă față de români, adoptând una de prietenie și chiar de supunere.

Intelectualii maghiari, îndeosebi cei din Ardealul de Sud, au trecut din nou printr-o perioadă de febrilă nervozitate după ce au aflat că guvernul din Ungaria intenționează să introducă pedeapsa cu moartea pentru cei care prin acțiunea lor periclitează interesele statului (n.r. Ungaria). După aprecierea acestora, această lege vizeaă în primul rând pe românii din Ardealul cedat, acuzați că ar conspira contra siguranței statului ungar, și deci este de așteptat ca la prima sentință de condamnare la moarte a unui român din Ungaria și guvernul român să găsească motive pentru arestarea și condamnarea minoritarilor maghiari.” ( Asta găsim în fila 48 din dosarul SSI 68/1941 a Serviciului Special de Informații).

După cum se poate vedea din aceste note informative, starea de spirit în special a intelectualității maghiare din Ardeal era una neliniștită, conștientă de ororile, atrocitățile și masacrele pe criterii etnice întreprinse deopotrivă de populația civilă cât și de armata ungară în Ardealul de Nord ocupat.

Întrebarea cea mai importantă rămâne însă pentru acești intelectuali: de ce nu au manifestat astfel de griji și de neliniști și înainte să se întâmple tot acel iad pe pământ dezlănțuit de către conaționalii lor?

Doar când Ungaria începea să dea semne că n-ar putea păstra acest teritoriu a abandonat maghiarimea din Transilvania atitudinea dușmănoasă și pe alocuri chiar criminală… Doar spectrul pierderii războiului sau a abandonării de către statul ungar îi refăcea să fie oameni, să revină la o atitudine tolerantă. Trist! Prin comparație paginile de istorie ale soldaților români creionează niște portrete de sfinți. Din păcate prea puțin cunoscute de către populația din România…

Interesantă este și fila 65 din dosarul SSI din 1941, în care se pomenește de faptul că sătenii români care ascultau posturi radio românești erau arestați și maltratați.

„Populația românească de la sate nu are voie să asculte emisiunile posturilor de radio românești. Sătenii care posedă aparate radio sunt urmăriți de aproape, iar cei care sunt prinși că ascultă posturile românești sunt arestați și maltratați.

În unele regiuni din Ardealul cedat au fost difuzate manifeste antiromânești, în care se cerea „pedepsirea României pentru îndrăzneala de a revendica Ardealul

În aceleași manifeste, ungurii au fost îndemnați să „să pună pumnul în gură și baioneta în spatele valahilor din Ardealul eliberat (de maghiari – n.n.) care vor fi dovediți că gândesc măcar împotriva statului și intereselor ungare, gonindu-i ca pe niște câini de pe pământul sfânt al Ungariei.„”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

mar mai 7 , 2024
VIRGILIU GHEORGHE este biofizician, doctor în bioetică, autor al volumelor de știință ‘Efectele televiziunii asupra minții umane’ (4 vol.), ‘Pornografia – Maladia secolului XXI’, ‘Știința și războiul sfârșitului lumii’, ‘Efectele micului ecran asupra minții copilului’ etc Fiind foarte preocupat de studierea efectelor pe care presiunea tehnologiei și a media le […]

Poate vă place și:

libris.ro