Proiect de lege – închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional

Proiect de lege - închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional
Proiect de lege – închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional

Proiect de lege – închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional

Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară au depus un proiect de lege care completează şi amendează Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Iniţiativa legislativă prevede introducerea pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru „profanarea drapelului României, intonarea imnului naţional al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum şi orice manifestare publică săvârşită cu intenţia de a defăima drapelul României sau imnul naţional al României”.
Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării:
„Cine atentează la simbolurile unui stat, atentează la nucleul elementelor fondatoare ale unei naţiuni. Trebuie să protejăm simbolurile noastre naţionale şi să pedepsim dur orice act prin care acestea sunt defăimate.Globalizarea trebuie să presupună o coexistenţă bazată pe respect reciproc al naţiunilor şi nu diminuarea importanţei pe care o au simbolurile care consfinţesc identitatea naţională. Este un gest de respect faţă de sacrificiul înaintaşilor şi o piatră de temelie pentru educaţia sănătoasă a urmaşilor care să respecte tricolorul şi imnul naţional”.
EXPUNEREA DE MOTIVE
Constituţia României a consfinţit drapelul României şi imnul naţional al României drept simboluri naţionale. (art. 12)
În acest sens, în anul 1994, Legea nr. 75 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice a introdus reglementări privind arborarea drapelului şi intonarea imnului naţional.
Totodată, legiuitorul a delegat competenţa, reglementând că, în aplicarea legii, Guvernul va adopta norme referitoare la aceste simboluri naţionale, în funcţie de natura acţiunilor şi manifestărilor, precum şi de atribuţiile specifice care revin autorităţilor şi instituţiilor publice.
Tocmai în anul 2001, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 1.157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.Atât Legea nr. 75/1994 (art. 20) cât şi Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 (art. 22) impun o obligaţie universală de respect a simbolurilor naţionale, conform căreia – Cetăţenii sunt datori sa manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi sa nu comita nici un act prin care s-ar aduce ofensa acestora.
În ceea ce priveşte sancţiunea acestei obligaţii, aceasta a fost reglementată la nivel penal prin Codul penal din 1968, în vigoare până la data de 31 ianuarie 2014. Astfel, acesta prevedea – Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. …. (art. 236)
Ulterior, Codul penal din 2009, în vigoare din data de 1 februarie 2014, a omis prevederea acestei infracţiuni.Astfel, în prezent, lipsind prevederea penală, Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 nu stabileşte decât un regim juridic contravenţional, în condiţiile în care unele dintre aceste fapte care constituie contravenţii atentează la însăşi fiinţa naţională.Această situaţie este cu atât mai gravă cu cât Constituţia României stipulează: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii… (art. 30 alin. (7)).
În consecinţă, propunerea legislativă dispune că – Profanarea drapelului României, intonarea imnului naţional al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum şi orice manifestare publică săvârşită cu intenţia de a defăima drapelul României sau imnul naţional al României, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Această iniţiativă vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene din care facem parte duce această politică de câştigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, în acest sens, un exemplu elocvent de democraţie consolidată fiind Germania, care sancţionează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naţionale.
În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naţionale trebuie apărate de lege în mod concret şi eficace.Având în vedere argumentele anterioare, depunem spre dezbatere şi adoptare propunerea legislativă – LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Sursa: Stireazilei.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Când o casă e pusă la pământ de foc, o altă flacără, cea a Dragostei românești, o ridică!

mie iul. 8 , 2020
Să punem umărul pentru Unul de-al nostru.Când o casă e pusă la pământ de foc, o altă flacără, cea a Dragostei românești, o ridică! Sărutăm mâna Părintelui Emanuel Ganciu, care a salvat din focul ce i-a mistuit casa Cărțile Sfinte si să punem fiecare un bănuț pentru a putea ridica […]

Poate vă place și:

libris.ro