Coincidență sau nu, taman în perioada acelui jumătate de decembrie 1989, la Iași se organiza pe 12 decembrie 1989 Dinamoviada de arte marțiale (n.r. judo). Iașul gemea prin restaurantele și crâșmele târgului de huidume din spațiul ex-sovietic, unii dintre ei veniți cu mai mult bagaj decât obișnuiesc în mod normal sportivii să călătorească la diverse competiții.
În mod normal, în acel an dinamoviada de judo ar fi trebuit să se defășoare la Oradea. Frământările din Vest, atât cele din Ungaria, Cehoslovacia și RDG, au făcut ca la nivelul partidului unic să se hotărască mutarea dinamoviadei la Iași, iar granița de vest a României, închisă. În schimb, dinspre “sora” estică, URSS, sportivii și tovarășii “turiști sovietici”, curgeau în valuri.
Tablagii cu gura mare din sistem susțin că printre ei au putut observa și “sportivi” care aveau la degete niște calusuri specifice trăgătorilor de elită. Iașul fierbea, de la vârful securității până la ultimul milițian care pe alte vremuri era amețit mai degrabă de aburii bahici ai Crăciunului, decât sarabanda de ordine pe unitate cu care erau asaltați în cascadă în acele vremuri de cumpănă.
Cert este că au apărut prin Iași niște manifeste tipărite rudimentar, cu niște tiparnițe improvizate din niște radiere scobite manual, reperate de milițienii și securiștii ieșeni încă de pe 12 decembrie 1989. Manifestele chemau populația Iașului la o demonstrație pe 14 decembrie 1989 în Piața Unirii, de la ora 16.
Pe 14 decembrie 1989, încă de dinainte de ora 16, în Piața Unirii din Iași erau mai mulți securiști decât porumbei, iar orice nefericit de ieșean pe care-l mâncă în fund să treacă prin piața centrală a orașului, primea câteva palme după cap și eventual și câteva picioare bonus în fund, însoțite de:
“Mișcă mă dracului de aici, că n-ai voie să staționezi!”
Ștefan Prutianu de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG Iași), Vasile Vicol inginer la ICPUMP, Valentin Odobescu, Ionel Sãcãleanu, Cassian Maria Spiridon și Aurel Ștefanachi, au fost singurii arestați în mod oficial de către “organele” statului pe 14 decembrie 1989.
Partea ciudată a poveștii însă este una cu adevărat sinistră. Potrivit unui document al comisiei senatoriale, pe 14 decembrie 1989 Ion Iliescu și Petre Roman se aflau la Iași, iar într-una dintre camerele unui hotel ieșean, la ceva timp după 14 decembrie, s-a găsit o hartă pe care era însemnat tocmai traseul dinspre Iași spre Timișoara!?
Acum rămâne întrebarea: a fost Iașul doar o diversiune pentru a concentra majoritatea forțelor loiale de securitate, și obiectivul principal al “turiștilor sovietici” era Timișoara, sau lovitura de stat ar fi trebuit să izbucnească simultan în cele două mari centre urbane ale României?
Oare vom cunoaște vreodată câți naivi idealiști au fost eroi cu adevărat și câți trădători au fost implicați în lovitura de stat dată în timpul evenimentelor din decembrie 1989? Pentru că așa cum ne-a zis-o negru pe alb într-un document oficial al statului român până și procurorul general al României, în decembrie 1989 a fost, fie că ne place sau nu … lovitură de stat!
Fandel Mihai
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
One thought on “14 Decembrie: Iașul, oraș declanșator al evenimentelor din decembrie 1989”